Kezdőlap Gazdaság MNB: augusztusban csökkent a bankrendszer likviditása

MNB: augusztusban csökkent a bankrendszer likviditása

Augusztusban mérséklődött a bankrendszer forintlikviditása, a három hónapos jegybanki betétek 91,3 milliárd forintos csökkenése meghaladta az egynapos betétek átlagállományának  34,3 milliárd forintos és az egyéb betétek 26,5 milliárdos növekedését – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegének hétfőn közzétett előzetes adataiból.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónapnál valamivel nagyobb mértékben, 52,0 milliárd forinttal haladta meg a 344,4 milliárd forint tartalékkötelezettség összegét.
A központi kormányzat betéteinek átlagállománya két nagyobb volumenű, egymással ellentétes irányú változás eredőjeként csökkent 19,7 milliárd forinttal júliushoz képest: a növekedés irányába hatottak az augusztusban beérkező EU- transzferek, míg a csökkenést elsősorban egy júliusi devizakötvény-lejárat áthúzódó hatása okozta.
Az MNB  külföldi követelései  200,2 milliárd forinttal csökkentek augusztusban, aminek harmada, 65,5 milliárd forint, a forint erősödéséből eredt.
Augusztusban a forint az euróval szemben 2,46 forinttal – 0,8 százalékkal -,  a dollárral szemben 3,37 forinttal – 1,2 százalékkal – erősödött.

egr \ gte

MTI 2016. szeptember 12., hétfő