Kezdőlap Rendőrségi hírek Nem létező termékek

Nem létező termékek

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

Egy öt fős csoport csalt ki milliókat internetes eladásokkal, a kalocsai rendőrök őrizetbe vették őket.

A Kalocsai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást folytatott csalás bűntett, csalás vétség és csalás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt L. Ágnes 34 éves, L. Zsolt 41 éves, M. István 30 éves, M. József 33 éves K. István 28 éves budapesti lakos ellen.

A gyanúsítottak közül két férfi 2014 decemberétől az egyik internetes oldalon különböző termékeket hirdettet. A vásárlók előre elutalták a vételárat, amit az egyik férfi és nő – a külön ezért a célból megnyitott – bankszámlákról felvett. A termékeket a sértettek nem kapták meg, ezt követően az eladók elérhetetlenek voltak. A rendelkezésre álló adatok alapján ezzel a módszerrel országosan 73 sértettet – több millió forint értékben – károsítottak meg.

 

A kalocsai nyomozók őrizetbe vették a csoportot és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, amit az illetékes járásbíróság elrendelt.

 

A rendőrök a nyomozást a napokban befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Kalocsai Járási Ügyészségnek küldik meg.

 

Az internethasználat széles körű elterjedésével egyre többen intézzük vásárlásainkat, pénzügyeinket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában, ezért a kockázati tényezőkre érdemes figyelmet fordítani.

Az interneten történő vásárlás alkalmával mindenkor legyünk körültekintőek az alábbiak tekintetében:

  • ha lehet, válasszunk személyes átvételi módot;
  • ellenőrizzük az eladót korábbi visszajelzések, közzétett adatok alapján;
  • bankkártya adatainkat csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adjuk meg (e-mailben soha);
  • ellenőrizzük, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal!