Kezdőlap Olvasgató Patrick Schamasch: nincs esélyük a csalóknak!

Patrick Schamasch: nincs esélyük a csalóknak!

Patrick Schamasch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi orvosi és tudományos igazgatója szerint a doppingellenes harc egyre eredményesebb, és nincs esélyük a csalóknak.

A professzor, aki jelenleg az Aján Tamás irányította Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) független antidopping-bizottságának a vezetője, a testület budapesti ülése alkalmából nyilatkozott az MTI-nek, leszögezve, hogy a maga részéről nagyon jó dolognak tartja az olimpiákon levett minták újratesztelését.
„A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni minták újbóli analizálása, s azok eredménye azt mutatja, hogy nem érdemes tiltott útra tévedni, és a csalók feje felett mindig ott fog lógni Damoklész kardjaként a rajtavesztés és az eltiltás veszélye.” – hangsúlyozta.
Patrick Schamasch a megismételt tesztelések gyakorlatát olyan ösztönző erőnek tekinti, amely az általa vezetett bizottságot is még keményebb munkára sarkallja. Ugyanakkor a racionális megfontolásra is szükség van.
„Miközben a küzdelmünk szigorára ügyelünk, az is előtérbe kerül, hogy a jövőben inkább a tesztek minőségére, s ne a mennyiségére fókuszáljunk” – jelentette ki. Hozzáfűzte, manapság a hatékonyságot növeli az a tény, hogy egyre kifinomultabbak a doppingolást leleplező metódusok. Emlékeztetett rá, hogy azok a módszerek, amelyeket például a pekingi és londoni minták újraanalizálásakor használtak, annak idején nem voltak még ismertek, s az ellenőrzés egyre hatásosabbá válásának a jele az is, hogy nyolcról tíz évre terjesztette ki a NOB a levett minták megőrzésének, így újratesztelhetőségének az idejét.
„A jövőben a tudomány fejlődése révén további új módszerek is segíthetnek a doppingoló sportolók leleplezésében” – mondta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy – az idei, riói ötkarikás játékok előtt észlelt olykori kapkodásra célozva – a jövőbeli teszteléseknek olyan időpontban és időtartamban kell lezajlaniuk, amikor nincs akkora nyomás sem a NOB-on, sem a nemzetközi szövetségeken, mint ezúttal volt.
„Riót megelőzően, éppen az olimpia közelsége miatt, nem volt mód, hogy a szövetségek nyugodtan le tudják folytatni az eljárást, s megfelelően tudják kezelni ezeket az ügyeket” – fogalmazott a professzor, aki arra nem tudott válaszolni, hogy hány versenyzőt és mennyi sportágat érinthetett pontosan a 2008-as és 2012-es minták újraelemzése.
„Nincs varázsgömböm, nem tudom, hogy a NOB kiket vizsgált, s arról sincs információm, hogy miként dönt a jövőbeli tesztelésekről. Az azonban bizonyos, hogy a reanalíziseknél a doppingérzékeny sportágakra, közte a súlyemelésre összpontosítottak – mondta. – Úgy gondolom, hogy sok sportágat lefedtek a vizsgálatok, amelyeknek szerintem a jövőben is folytatódniuk kell, de mindenképpen egy szorosabb és jobb koordinációval a NOB és a nemzetközi szövetségek között. Így jobban lehet koncentrálni az irányzott újraelemzésekre, mivel a nemzetközi szövetségek ismerik a legjobban saját sportágukat.”
Patrick Schamasch kitért rá, hogy a pekingi olimpia után a NOB új leleplező módszert fejlesztett ki az egyik „népszerű” doppingszerre, az EPO-ra, s jó úton halad az ellenőrzés tudománya a növekedési hormon megbízható kimutatására is.
„Ez utóbbi manapság a legtöbbet használt, mert nagyon hatékony doppingszer, amely „divatban” marad a jövőben is. Viszont nem lehetnek nyugodtak az érintettek, mivel jelenleg két módszer is létezik már a leleplezésre, a laboratóriumok, a tudósok keményen dolgoznak az „ellenszeren” – jelentette ki a szakember, aki jövendölésre is vállalkozott:
„A doppingellenes harc sosem áll le. A dopping csalás, a csalás pedig része az emberi természetnek. Ám mindig kisebb lesz a rés a doppingolók és az ellenük fellépők között. És hadd hangsúlyozzam: a legfőbb visszatartó erő a minták újraelemzése lehet.”

sjk \ sag

MTI 2016. szeptember 15., csütörtök