Kezdőlap Események Rendkívüli történelemóra a Hirös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központban

Rendkívüli történelemóra a Hirös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központban

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége múlt év október 23-án országos rajzpályázatot hirdetett középiskolásoknak az általa kiadott Októberi Tűzvirág ’56 című irodalmi antológiában megjelent művek illusztrálására. A kötet ’56-hoz, majd a megtorlásokhoz, börtönhöz kötődő hazai és külföldi versekből, írásokból tartalmaz válogatást.

A 80 beérkezett pályázatból 40 rajzott választott ki a zsűri, aminek tagja volt Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikus művész.

Kecskemétről három iskolából is küldtek illusztrációt: Ádám Anna a Katona József Gimnáziumból, Sipos Benjámin Godó a Kecskeméti SZC Gáspár András Szakközépiskolájából és Zsigó Fanni a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból – aki III. helyezése mellett még különdíjat is kapott.

A Hirös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központban állították ki a 40 kiválasztott művet. A kiállítást 2016. szeptember 6-án, kedden 14 órakor dr. Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke nyitotta meg.

A kiállítást 2016. szeptember 12-ig lehetett megtekinteni, zárásként rendhagyó történelem órát tartottak 11 órakor. A Világszövetségünk alelnöke, Schrötter Tibor, beszélt életének meghatározó eseményeiről, aki megjárta Rákosi- és Kádár börtöneit. 20 tablón mutatta be a saját gyűjtésű ’56-os relikviáit és dokumentumait. Előadását mindenki rendkívüli figyelemmel kísérte, a diákok érdeklődő tekintettel hallgatták végig a megrendítő történeteket. Schrötter Tibor naturalisztikusan mutatta be az 1956-os év napjait a saját szemszögéből, amely mindenki számára megrendítő és sokkoló volt. Mesélt a kihallgatások kegyetlenségéről, a feleségének elvesztéséről és arról, hogy nem csak fizikailag kell túlélni a reménytelen helyzeteket, hanem lelkileg is.

  1. október 23-án lesz az 1956-os forradalom és szabadság 60. évfordulója.