Kezdőlap Események Tíz fiatal énekes, köztük egy magyar szoprán jutott a II. Nemzetközi Marton...

Tíz fiatal énekes, köztük egy magyar szoprán jutott a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe

Tíz fiatal énekes, köztük egy magyar szoprán jutott a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe, amelyet szombaton tartanak a Zeneakadémia Nagytermében – közölte a versenyt rendező Zeneakadémia az MTI-vel pénteken.

Bejutott a döntőbe (a megmérettetés sorrendjében) Polina Shamaeva (Oroszország), Ankhbayar Enkhbold (Mongólia), Horti Lilla (Magyarország), Lucyna Jarzabek (Lengyelország), Ksenia Khovanova (Oroszország), Kim Eunhee (Dél-Korea), Azat Malik (Kazahsztán), Sylwia Olszynska (Lengyelország), Theodora Raftis (Ciprus), Alexander Roslavets (Fehéroroszország).
A döntőben az énekesek két alkalommal lépnek színpadra, a második félidőt követően pedig a zsűri meghozza döntését. A Nagydíjat, az első három helyezett trófeáit, valamint a közönségdíjat a döntő közönsége előtt vehetik át a legkiválóbbak. A verseny honlapján elérhető tízkamerás élő internetes közvetítés segítségével a finálét akár okostelefonokról is lehet majd követni, illetve a teljes eseményt élőben közvetíti a Bartók Rádió.
Az énekversenyre öt kontinens 25 országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával a szeptember 20-21-i elődöntőben.
A csütörtöki középdöntőbe huszonheten jutottak tovább, ahol két további operarészletet mutattak be. A zsűri döntése alapján a szombati döntőbe bejutott 10 versenyző két újabb áriát ad elő a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. Az oklevelek és a különdíjak kiosztására a másnap, szeptember 25-én a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálakoncerten kerül sor, amelynek műsorát a döntőn elhangzó számokból állítja össze a zsűri.
A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette döntőbizottságába az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.
A zsűri elnöke Marton Éva, a verseny díszvendége Richard Bonynge karmester, aki néhai felesége, Joan Sutherland emlékére 5000 eurós különdíjat ajánlott fel.
A versenyről Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felkérésére az MTVA 55 perces filmet forgat, amelyet a közmédia új kulturális adója, az M5 sugároz majd október 1-jén, a zene világnapján.
A versenyzők rövid életrajza és műsora a verseny honlapján, a martoncompetition.hu oldalon tekinthető meg.

ksb \ bpt

MTI 2016. szeptember 23., péntek