Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Tőzsde – Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

A New York-i és az ázsiai tőzsdéket követve emelkedéssel nyithatnak a főbb európai tőzsdeindexek kedden, miután a Fed egyik döntéshozójának nyilatkozata eloszlatta a szeptemberi kamatemelés megnövekedett esélye miatt támadt aggodalmakat.A tőzsdékre visszatért a jó hangulat, miután Lael Brainard, az amerikai jegybankrendszer, a Fed kormányzótanácsának – egyszersmind az irányadó kamatról döntő nyíltpiaci bizottságnak (FOMC) – a tagja az egész világon feszült figyelemmel várt beszédében maradt „galamb” alapállásánál; alig burkoltan arra utalva, hogy a Fednek nem kell sietnie a kamatemeléssel. Ezzel megnyugtatta a piacokat, amelyek a Fed más illetékeseinek a nyilatkozatai alapján már szeptemberi kamatemelést vizionáltak.
A vezető ázsiai tőzsdéken emelkedtek az indexek kedden: a Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,29 százalékkal, 441,21 pontra nőtt a helyi idő szerinti késő délutáni kereskedésben az előző napi 2,4 százalékos zuhanás után. Annak csak korlátozott hatása volt, hogy a legfrissebb adatok szerint Kínában augusztusban a vártnál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés.
Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 0,41 százalékos, míg a dél-koreai Kospi 0,75 százalékos nyereségben állt a záráshoz közeledve. Kínában vegyesen alakult a kereskedés: Sanghajban 0,30 százalékos mínuszban, Sencsenben viszont 0,35 százalékos pluszban állt az irányadó index, míg Hongkongban 1,01 százalékos nyereséget mutatott a Hang Seng.
Az ázsiai-csendes-óceáni régióban ugyancsak meghatározó ausztráliai S&P/ASX 200 index 0,09 százalékos mínuszban közeledett a záráshoz.
Az olaj világpiaci ára csökkent kedden, miután a befektetők learatták az előző napok nyereségét, ráadásul aggodalmat váltott ki az amerikai olajkitermelés növekedése. Közép-európai idő szerint kedd reggel fél nyolc körül az észak-tengeri Brent novemberi szállításra hordónként (159 liter) 47,95 dollárba került, 37 centtel, 0,77 százalékkal esett az ára az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára októberi szállításra hordónként 41 centtel, 0,89 százalékkal, 45,88 dollárra mérséklődött.
Kedden több piacmozgató hatású adat várható. A kínai kiskereskedelmi forgalom és ipari termelés augusztusi alakulása mellett egyebek között a német fogyasztói árak augusztusi adatsorát és az euróövezeti foglalkoztatottság második negyedéves statisztikáját ismerhetik meg a befektetők. A ZEW gazdaságkutató intézet ugyancsak délelőtt hozza nyilvánosságra szeptemberi német és euróövezeti üzleti hangulatindexét.
Hétfőn még jelentősen csökkentek az európai tőzsdeindexek. A DAX 1,34 százalékkal, 10 431,77 pontra, a londoni FTSE-100 index 1,12 százalékkal, 6700,90 pontra, a CAC-40 pedig 1,15 százalékkal, 4439,80 pontra süllyedt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,37 százalékkal, 3011,48 pontra, míg a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe 0,97 százalékkal, 1346,74 pontra esett.
MTI 2016. szeptember 13., kedd