Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Csekély árfolyamcsökkenésre lehet számítani csütörtökön az európai tőzsdék nyitásakor.

Szerdán London kivételével veszteséggel zártak az európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 három veszteséges nap után zárt 0,12 százalék erősödéssel, heti eredménye így is csaknem három százalék veszteség és egyhónapos mélypont közelében jár.
A frankfurti DAX index 0,08 százalékkal zárt gyengébben, bár a nap túlnyomó részét nyereséges tartományban töltötte. A párizsi CAC-40 index 0,39 százalékkal gyengült.
Az ötven legnagyobb euróövezeti vállalat részvényét tartalmazó EuroStoxx50 index 0,33 százalékkal gyengült szerdán, a Európai Unió legnagyobb cégeit követő FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,08 százalékkal csúszott le.
Az amerikai tőzsdék vegyes eredménnyel fejezték be a szerdai kereskedést, a Wall Street indexei gyengültek, a DJIA 0,18, az S&P-500 0,06 százalékkal, a főként fejlett technológiai vállalatok részvényeit jegyző Nasdaq piac Composite indexe viszont 0,36 százalékkal erősödött. A technológiai ágazatok papírjait leginkább az Apple részvénye segítette feljebb, amelyik az új iPhone kedvező piaci fogadtatásának köszönhetően már a harmadik napja erősödik. Szerdán 4,7 százalékkal ment feljebb a papír árfolyama.
Csütörtökön a globális tőzsdei kereskedést vegyes eredményekkel indították el az ázsiai tőzsdék, bár Kína, Tajvan és Dél-Korea ünnep miatt zárva tart. Tokió az európai tőzsdei kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,7 százalék veszteségben, Hongkong pedig 0,4 százalék nyereségben járt.
Európában a határidős indexjegyzések alapján átlagosan mintegy 0,1 százalékos gyengüléssel kezdenek majd csütörtökön a főbb tőzsdeindexek. A befektetői döntésekre az euróövezet és az EU augusztusi fogyasztói árindexe, valamint a Bank of England kamatdöntése lehet hatással.
Az Egyesült Államok gazdasági teljesítményének alakulásába az augusztusi kiskereskedelmi forgalom, a termelői árak és az ipari termelés nyújt majd némi betekintést a befektetőknek. A globális tőzsdék számára a legfontosabb tájékozódási pont az amerikai Fed jövő heti kamatdöntő ülése. A piacon kialakult konszenzus nem vár kamatemelést a szeptemberi üléstől, legfeljebb a decemberitől. Az amerikai makrogazdasági mutatók váratlanul kedvező alakulása azonban megnövelheti egy szeptemberi kamatemelés esélyeit.

edi \ gkp

MTI 2016. szeptember 15., csütörtök