Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Pozitív árfolyam-korrekció várható Európában

Tőzsde – Pozitív árfolyam-korrekció várható Európában

Az árfolyamok mérsékelt pozitív korrekciójára lehet számítani szerdán az európai tőzsdék nyitásakor.

Kedden az európai indexek nagy veszteséggel zártak. A vezető euróövezeti vállalatok részvényeit követő EuroStoxx50 index 1,26 százalékkal, a legnagyobb európai cégek részvényeit tartalmazó FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,03 százalékot veszített. A frankfurti DAX index 0,43 százalékkal gyengült, a londoni FTSE-100 index 0,53 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,19 százalékkal.
Az amerikai tőzsdék szintén nagy veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést, a DJIA-30 1,41 százalékkal, az S&P-500 index 1,48 százalékkal, a Nasdaq Composite 1,09 százalékkal csúszott le.
Az európai és amerikai piacokon az árfolyamvesztésre, a korábban elért erősödésből kivehető árfolyamnyereség lefölözésére az olajár gyengülése adott okot a befektetőknek kedden. A referenciaárnak tekintett olajfajták világpiaci ára két-három százalékkal is csökkent, miután a Nemzetközi Energiaügynökség lefelé módosította a világpiaci kereslet idei és jövő évi növekedési ütemére adott előrejelzését, amiből a piaci túlkínálat jövő év első felére való elhúzódására lehetett következetni.
Az árfolyamcsökkenés a szerdai tőzsdei kereskedés ázsiai kezdetekor is többé-kevésbé folytatódott, a határidős indexjegyzések alapján Európában azonban már a nyitáskor az előző napi veszteségek mérsékelt, 0,3 százalék körüli pozitív korrekciójára lehet számítani.
Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 0,6 százalék veszteségben járt, Hongkong viszont 0,2 százalék nyereséget mutatott. A kínai tőzsdék a csütörtökön kezdődő ünnepi szünnapot megelőzően gyengültek kissé, a sencseni és sanghaji piacok közös indexe, a CSI300 0,4 százalékkal csökkent. Szöul szerdán zárva tart.
Az olajár felfelé korrigált kissé, a Brent ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,34 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 47,26 dolláron, a WTI ára pedig 0,51 százalékkal 45,13 dollárra emelkedett.
Piacbefolyásoló hatással a szerdai tőzsdei kereskedésben az Eurostat júliusi euróövezeti ipari termelési adatai lehetnek. A hangulatot azonban alapvetően a Fed jövő heti kedd-szerdai kamatdöntő ülését megelőző kivárás határozza meg. A Fed illetékesei nagyban eloszlatták a piac kamatemelési várakozásait, ami hétfőn nagy árfolyamemelkedést váltott ki az amerikai piacokon.

MTI 2016. szeptember 14., szerda