Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Pozitív kezdés várható Európában

Tőzsde – Pozitív kezdés várható Európában

Indexemelkedésre lehet számítani hétfőn az európai tőzsdék nyitásakor.
A határidős indexjegyzések alapján az európai tőzsdék erősödéssel nyitnak hétfőn, a londoni FTSE-100 index 0,8 százalékossal, a frankfurti DAX index 0,6 százalékossal, a párizsi CAC-40 index 0,7 százalékossal.
Pénteken az európai indexek gyengültek, a legnagyobb veszteséget a pénzügyi papírok szenvedték el, miután a Deutsche Bankot 14 milliárd dolláros bírsággal sújtották az Egyesült Államokban. A frankfurti DAX index másfél százalékkal gyengült és 2,8 százalékos veszteséggel fejezte be a hetet. A londoni FTSE-100 index 0,3 százalékkal gyengült pénteken, heti eredménye pedig egy százalék mínusz lett. A párizsi CAC-40 index pénteken 0,9 százalékkal, a múlt héten 3,5 százalékkal gyengült. A dél-európai tőzsdék indexei is gyengültek pénteken, a madridi IBEX-35 egy százalékkal, a milánói FTSE MIB két és fél százalékkal. Az indexek heti eredménye 4,3 és 5,6 százalék mínusz lett.
Az Egyesült Államokban is veszteségbe csúsztak pénteken a tőzsdeindexek, részben az olajárak csökkenésére gyengülő energiaipari részvényeket követve, részben pedig a fogyasztói árindex piaci várakozásokat meghaladó növekedésére, ami kamatemelés mellett szóló érv lehet a Fed kedd-szerdai kamatdöntő ülésén. A DJIA-30 index 0,5 százalékkal, az S&P-500 index 0,4 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,1 százalékkal gyengült pénteken. Az indexek a hetet pozitív eredménnyel zárták, a DJIA 0,2 százalékkal, az S&P 0,5 százalékkal, a Nasdaq 2,3 százalékkal erősödött.
Hétfőn erősödéssel nyitották meg a globális tőzsdei napot az ázsiai értékpapírpiacok. A múlt hét végén a kínai kultúrkörbe tartozó piacok ünnep miatt zárva tartottak, hétfőn pedig Tokióban szünetelt a kereskedés. Az európai tőzsdei kezdés előtt bő másfél órával a sanghaji és sencseni tőzsdék közös indexe a CSI300 0,7 százalék nyereségben járt, a hongkongi Hang Seng index 1,2 százalék, a tajvani Weighted 2,7 százalék, a szöuli Kospi 0,9 százalék nyereséget mutatott.
Hétfőn piacbefolyásoló jelentőségű makrogazdasági adat közzététele nem esedékes, nagyobb tőzsdei cég nem tesz közzé eredmény beszámolót.

MTI 2016. szeptember 19., hétfő