Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Pozitív kezdés várható Európában

Tőzsde – Pozitív kezdés várható Európában

Az amerikai elnökjelöltek tévévitájának piaci megítélése az előző napi nagy veszteségből pozitív tartományba terelheti kedden az európai tőzsdeindexeket.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai árfolyamindexek erősödésére lehet következtetni. A londoni FTSE-100 eszerint 37 ponttal emelkedik nyitáskor és 6855 ponton kezd, a frankfurti DAX 51 ponttal magasabban, 10 445 ponton indít kedden, a párizsi CAC-40 index pedig 18 ponttal 4426 pontra erősödik.
Hétfőn az európai tőzsdeindexek nagy veszteséggel zártak. Ennek oka az elnökjelöltek vitáját megelőző óvatosság mellett részben a Deutsche Bank (DB) részvényének negatív árfolyamrekordja volt, ami általában is megterhelte a pénzügyi szektor papírjait, illetve jó okot szolgáltatott a múlt héten elért nyereségek lefölözésére. A Deutsche Bank esetében a befektetők attól tartanak, hogy a 14 milliárd dolláros amerikai bírság miatt a bank tőkeemelésre kényszerülhet, miközben a német kormány kizárta az állami feltőkésítés lehetőségét. A DB részvénye hét és fél százalékkal gyengült hétfőn.
Az amerikai tőzsdék hétfőn közel egy százalékos veszteséggel zártak még az elnökjelöltek vitáját megelőzően. Ázsiában azonban a kezdeti veszteségek után a tőzsdeindexek már erősödésnek indultak kedden, ahogy a piacok kezdték megemészteni az elnökjelöltek esélyeiről és gazdaságpolitikai terveiről levonható következtetéseket.
Az európai kezdés előtt másfél órával Tokió 0,4 százalék nyereségben járt, Szöul 0,8 százalék erősödést mutatott, Hongkong több mint egy százalék nyereségre tett szert, a sanghaji és sencseni tőzsdék közös indexe, a CSI300 0,2 százalékkal erősödött.
Az olaj ára hétfőn még jelentős, három százalék feletti emelkedést ért el, amit kedden már némi negatív korrekció követett. Piaci várakozások szerint a Nemzetközi Energiai Fórum (IEF) hétfőn kezdődött és három napig tartó algíri találkozóján az OPEC és Oroszország képviselői valamiféle megállapodást dolgoznak ki az olajárak stabilizálására.
Kedden az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,33 százalékkal állt alacsonyabban, hordónként 47,77 dolláron, az amerikai WTI nyersolaj pedig 0,22 százalékkal alacsonyabban, 45,83 dolláron.
Az arany határidős jegyzése 0,41 százalékkal unciánként 1338,55 dollárra csökkent.
Az euró árfolyama 0,11 százalékkal 1,1242 dollárra gyengült.

MTI 2016. szeptember 27., kedd