Kezdőlap Egészség Újabb darabja került elő René Magritte elveszettnek hitt festményének

Újabb darabja került elő René Magritte elveszettnek hitt festményének

Egy újabb darabja, pontosabban a harmadik negyede is előkerült René Magritte belga festőművész korábban elveszettnek hitt festményének – írta a BBC News.

A La Pose Enchantée című alkotás újabb részletét a Norwichi Kastélymúzeum gyűjteményében lévő Magritte-festmények egyike rejtette.
A La Pose Enchantée-t 1927-ben állították ki, majd visszakerült Magritte-hoz, öt évvel később pedig nyoma veszett. Az 1967-ben meghalt festőművész pedig magával vitte a sírba a kép titkát.
„A közelmúlt felfedezései alapján szép lassan kezd világossá válni, hogy mi is történt a hiányzó festménnyel” – mondta Giorgia Bottinelli, a múzeum történelmi műtárgyakkal foglalkozó kurátora. Mint hozzátette: „úgy tűnik, hogy Magritte valamiért úgy döntött, négy részre vágja a festményt és négy különböző képet fest a darabokra”.
A most felfedezett képrészlet, amely a La Pose Enchantée jobb alsó sarka, „több mint nyolcvan évig rejtőzött” a La Condition Humaine című festmény alatt, amelyet 1935-ben készített a művész.
A restaurátor Alice Tavares da Silva egy hamarosan Párizsban megnyíló nagyszabású Magritte-kiállításra készítette elő a La Condition Humaine-t, amikor észrevette, hogy a művésztől szokatlan módon a vászon széle be van festve.
A szakember gyanúja tovább nőtt, amikor megtudta, hogy a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) szakembereit ugyanilyen nyom vezette rá a La Pose Enchantée első darabjának megtalálásához 2013-ban. A kép első negyedét az ugyancsak 1935-ből való Le Portrait című alkotás alatt fedezték fel.
A szintén 1935-ös Le Model Rouge című festmény rejtette a másodikként megtalált darabot, amelyre a stockholmi Moderna Museet szakemberei találtak rá.
Tavares da Silva gyanúja végül a Cambridge-i Egyetem Hamilton-Kerr Intézetének röntgenvizsgálata nyomán igazolódott be.
A La Pose Enchantée-ről mindössze egyetlen fekete-fehér fénykép létezik, de a MoMA már elkészítette az alkotás színes rekonstrukcióját, amelynek további tökéletesítését segíti a most felfedezett képrészlet.

kka \ pbe \ pmg

MTI 2016. szeptember 8., csütörtök