Kezdőlap Események Világsztárok lépnek fel a 2017-es Cziffra György Fesztiválon

Világsztárok lépnek fel a 2017-es Cziffra György Fesztiválon

Már két helyszínen, a MOM Kulturális Központ mellett a Zeneakadémián rendezik meg 2017. február 21. és 26. között a második Cziffra György Fesztivált, amelyen olyan világsztárok lépnek fel, mint Fazil Say török zongoraművész, Mischa Maisky lett születésű csellista, Jandó Jenő zongoraművész, Lajkó Félix hegedűművész és Rost Andrea operaénekes.

A fesztiválhoz kapcsolódva október 28. és november 5. között országos zongoraversenyt hirdetnek Cziffra György emlékére, és Kállai Ernő vezetésével megalakul a fesztivál saját kamarazenekara is. A fiatal tehetségeknek ösztöndíjat, míg a világhírű zenészeknek és a mögöttük álló kulturális szakemberek számára Cziffra György nevét viselő díjat alapítanak – mondta el Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője szerdán Budapesten. Kiemelte azt is: az első fesztivál bebizonyította, hogy Cziffra György nevét nem felejtették el Magyarországon.
A fesztivál hosszú távú művészeti koncepciójáról szólva hangsúlyozta, hogy Cziffra György szellemiségén keresztül tehetségeket szeretnének felfedezni és új utánpótlást nevelni, valamint törekednek arra is, hogy világhírű magyar és külföldi vendégművészekkel gazdagítsák a hazai zenei életet.
Besszer Szilvia fesztiváligazgató hangsúlyozta: az első Cziffra György Fesztivál négy koncertje után idén nyolc nagyszabású hangversenyt szerveznek, február 16. és 19. között pedig ismét fiataloknak szól mesterkurzusokat rendeznek, amelynek mentorai Magyarország legkiemelkedőbb zongoraművészei, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János lesznek.
A Cziffra György Kamarazenekar a fesztivál nyitókoncertjén debütál Jandó Jenő és Balázs János oldalán február 21-én. Másnap Lajkó Félix és Balázs János közös improvizációs estjét hallgathatja a közönség a MOM Kulturális Központban, az eseményen Freund Tamás neurobiológus a kreativitásról ad elő.
A Zeneakadémia nagytermében lesz február 23-án Fazil Say koncertje, ugyanott rendezik a díjátadóval egybekötött záró koncertet is február 26-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Balázs János és Mischa Maisky közreműködésével.
Emellett a Virtuózok, a Cseh Tamás Program és a Junior Prima-díjasok közös matinékoncertje, gyerekeknek szóló hangszerbemutató hangverseny, Szulák Andrea bárestje, valamint Balázs János és Rost Andrea Zongopera című koncertje is színesíti a programot.
Több mint 30 millió forintot kap a fesztivál a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), amely ezen túl döntött arról is, hogy a következő három évre is kötelezettséget vállal a rendezvény támogatására – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Doncsev András, az NKA alelnöke. Mint fogalmazott, a fesztivált mind Balázs János kivételes és hiteles művészete, mind az elkötelezett tehetséggondozás érdemessé teszi az NKA támogatására.
Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere úgy fogalmazott: büszkék arra, hogy a kerületből indult el a Cziffra György Fesztivál, amely már első megrendezésekor is minden várakozást túlteljesített.
Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora videóüzenetében az egyetem és Cziffra György sokrétű kapcsolatáról beszélve felidézte, hogy a mester már nyolc évesen az egyetem kivételes tehetségeket felsorakoztató osztályába járt, ahol tanára Dohnányi Ernő volt.
A 2017-es Cziffra György Fesztiválra a Szamos Marcipán különleges rumos ízesítésű trüffelgolyóval, a szekszárdi Takler Pincészet pedig egy saját cuvée borral készül. A rendezvény védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

pja \ brr

MTI 2016. szeptember 21., szerda