Kezdőlap Események A Nébih kiemelten ellenőrzi a lengyel tojásszállítmányokat

A Nébih kiemelten ellenőrzi a lengyel tojásszállítmányokat

Szalmonellával fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett riasztás az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül. A magas élelmiszerbiztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Az országos ellenőrzés november 4-ig tart majd és minden magyarországi tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményre kiterjed. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek szalmonella vizsgálat céljából – tették hozzá.
A RASFF riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a Nébih soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek – a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig – elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek kivonását a forgalomból. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.
A hivatal közleményében felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojások megbetegedést okozhatnak, ezért ezeket ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.
A szalmonella baktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést okozhat, amelynek lefolyása változó, súlyos esetben akár halállal is végződhet.
A Nébih már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot – olvasható a hivatal közleményében.

gtz \ egr \ gkv

MTI 2016. október 26., szerda