Kezdőlap Zenei élet Bartók, a zongorista

Bartók, a zongorista

Különleges, és vitathatatlanul forrásértékű ez a dupla CD, melyen Bartók Béla zongorajátékát csodálkozhatunk rá: nem leírások és legendák, de valós hangzó anyag révén. A lemezen a szólódarabok mellett olyan legendák társaságában is élvezhetjük Bartók játékát, mint: Pásztory Ditta, Basilides Mária, Székelyhidy Ferenc, Medgyaszay Vilma, Benny Goodman és Szigeti József.

Bartókra a saját kora köztudottan nem „csak” úgy tekintett, mint az egyik legnagyobb élő zeneszerzőre, az egyik legnagyobb magyar lélekre – a nemzetközi példára, aki összegyűjti népdalkincsünket; de mint az egyik legnagyobb zongoristára a világon. Bartók fiatal korától fogva ragyogó pianista volt, és bár egy idő után más feladatai révén egyre távolabb került a koncertpódiumtól, a zongorázástól sosem szakadt el. Koncertjei, játékának nagyon magas minősége máig köztudott; a helyszínek ahol játszott – mint a kecskeméti – szerencsére állnak, és emléktáblákkal emlékeznek a kivételes alkalmakra, mikor ott, 80-90 esztendeje zongorahangversenyt adott Bartók Béla…

De a zongorázása maga, már csak az emlékekben, leírásokban él – és ezért is különleges alkalom a Hungaroton új megjelenése. Ezen a két korongon ugyanis maga Bartók zongorázik az archív felvételeken: az első CD-n saját darabjait, a másodikon Kodályt, Lisztet, Brahms-t, Domenico Scarlattit; a saját repertoárjából pedig népdalokat, továbbá a Kontrasztokat és a Rapszódiát adja elő legendásan híres partnereivel.

Bartók Béla hangfelvételeken megörökített zongorajátéka kiapadhatatlan forrás, páratlan értékű kincsestár – nemcsak muzikológusok, zeneszerzők és mai előadóművészek, hanem a szélesebb zenekedvelő közönség számára is. Újabb három és fél évtized elteltével jelen kiadvány a Hungaroton 1981-ben megjelent – és ma már nem kapható – centenáriumi hangfelvétel-összkiadásnak egyfajta sűrítményét, érzelmi-tartalmi- gondolati esszenciáját adja kézbe digitális formátumban.

Komlós József JR