Kezdőlap Zenei élet Bécsi miniatűrök – Lanner Kvartett, Miklósa Erika

Bécsi miniatűrök – Lanner Kvartett, Miklósa Erika

A Lanner Kvartett debütáló lemezén a XIX. század első felének elragadó bécsi muzsikáját játssza: a bécsi valcer „szülőatyjaként” ismert Joseph Lanner –és mellette kortársa: Franz Schubert műveit. Bár a keringő műfaját a Strauss-család emelte világhírre, de a stílus mégis Lanner nevéhez fűződik, s abban az időben az ő édes melódiáit dúdolta egész Bécs – mellette számos nagyváros, így a szomszédos magyar főváros: Pozsony, de Pest is.

A Hungaroton legújabb kiadványán folytatja a kiemelkedő fiatal magyar muzsikusok bemutatását. A Budapesti Fesztiválzenekar kiváló művészeiből álló Lanner Kvartett a XIX. század első felének elragadó bécsi muzsikáját játssza: Franz Schubert és a keringő „szülőatyjaként” ismert Joseph Lanner műveit. Elragadó, nosztalgikusan édes-bús XIX. századi bécsi muzsikát hallunk a Lanner Kvartett bemutatkozó lemezén – melyen egy dal erejéig a világhírű magyar szoprán: Miklósa Erika is szórakoztat bennünket.

A Lanner Kvartett tagjai tehát rögtön egy nemzetközileg is figyelemre számot tartó debütáló kiadványon tisztelegnek névadójuk: Joseph Lanner előtt, aki talán méltánytalanul kevéssé ismert – annak ellenére, hogy ő volt a bécsi keringő „szülőatyja”. A XIX. század elején a zenekari zenészi pályáját már 12 évesen elkezdő – az idősebb Johann Strausszal is zenélő – tehetséges és invenciózus fiatalember jókor volt jó helyen. Ez az időszak a francia háborúk és a napóleoni önkény borzalmait feledni akaró, szentimentális és romantikus, nemzeti gyökerű ideákat követő, és abból saját kultúrát és egyben új művészeti korszakot teremtő, megerősödő kispolgárság kora. Na és egyben a Bécsi Kongresszus ideje – melynek delegációi Európa minden irányába elviszik a német népi táncokból Lanner zsenije által megteremtett, arisztokratikusan elegáns, de mégis a köznépből származó – tehát minden társadalmi osztálynak megfelelő új táncot: a keringőt.

A program kétharmadát Lanner művei teszik ki, a kor tánctermeinek kívánalmai szerint nagybőgővel felálló, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai által alapított kiváló magyar vonósnégyes előadásában. A lemezen a kor bécsi zsenijéről: Schubertről szintén megemlékeznek, kinek három darabja mellett Miklósa Erika előadásában elhangzik Schubert An die Musik című dalának áthangszerelt változata is. A megkapó hangulatú, kedves felfedezéseket tartogató lemez felvételére a szerzőkhöz méltó, autentikus környezetben: a Wiener Konzerthausban került sor.

Komlós József JR