Kezdőlap Zenei élet Birdy „gyönyörű hazugságai”

Birdy „gyönyörű hazugságai”

„Beautiful Lies” címmel jelent meg Birdy, azaz Jasmine Van den Bogaerde harmadik albuma. A ’Beautiful Lies’ Birdy felnőtté válásának albuma, amelyben az elmúlt évek tapasztalatait és élményeit írja ki magából. A fiatal lány amúgy már Magyarországot is meghódította: 2014 nyarán a VOLT Fesztiválon fergeteges sikert aratott a koncertje.

A csengő hangú énekesnő 2008-ban, alig 12 évesen nyerte meg az Open Mic UK versenyét, ahol mindenkit elvarázsolt. Talán nem is véletlen: hiszen édesanyja koncertzongorista – és már hétéves korától nagyon intenzíven készülhetett zongorista-karrierjére. Művésznévként már ekkor a szüleitől kapott becenevét használta, melynek jelentése „Madárka”.  Az elbűvölő kislányt – akinek nem csupán a hangja emlékezetes, hanem virtuóz zongorajátéka is – hamar megszerette a közönség.

Birdy első lemeze 2011-ben jelent meg, és kizárólag feldolgozásokat tartalmazott. A CD-n olyan modern klasszikusok keltek új életre, mint a Shelter, a Skinny Love és a District Sleeps Alone Tonight. Az ugyancsak ’Birdy’ névre hallgató album hamar nagy visszhangot kapott: világszerte több mint 1 millió példány fogyott belőle és 8 ország játszási listáit uralta. A szakma éljenezte a fiatal lány új látásmódját és hangzásvilágát, és kíváncsian várták, hogy mit tartogat az ifjú tehetség számukra. A kérdésre az énekesnő 18 hónappal később megjelenő ’Fire Within’ című lemeze adott választ, amely második debütáló albumának is tekinthető, hiszen 11 saját szerzésű számból állt, amelyekben egy mindent elsöprő, jelentőségteljes, markáns énekhang dominál.

Az akkor 17 éves hölgy meglepte meg a rajongóit: a 'Fire Within' névre keresztelt második lemez 11 trackje már egytől egyik a lány sajátja volt.  A fiatal tehetség aztán az évek alatt filmzenét is írt, így például többek között az Éhezők viadalában az ő dallamait is hallhatjuk.

Birdy azóta is aktív, harmadik albumát idén tavasszal adja ki, melyet már elő lehet jegyezni. Az amúgy 14 vadonatúj felvételt tartalmazó kiadvány a „Beautiful Lies” nevet kapta, a számok között pedig felbukkan egy rendkívül különleges szerzemény is, a „Keeping Your Head Up”, melyet alig pár napja egy televíziós műsorban énekelt el először az időközben felcseperedett lány.

„Erős elképzelésem volt az új albumom hangzásvilágával kapcsolatban” – mondta az énekesnő. „Korábban nem volt rá alkalmam, hogy kitapasztaljam, hogyan működik a lemezkészítés, hiszen a zene belőlem és egy zongorából állt. A stúdióban töltött hetek alatt új hangokkal és hanghatásokkal kísérletezhettem, fantasztikus volt! A végeredmény ráadásul egyáltalán nem állt messze az eredeti elképzeléstől – és ennek az elérése talán a lehető legnehezebb dolog egy művész számára, szóval tényleg nagyon örülök az eredménynek.”

A Fire Within megjelenését két és fél éves szünet követte, ami alatt az énekesnő olyan filmsikerekhez írt zenét, mint Az éhezők viadala, a Merida, a bátor, vagy éppen a Csillagainkban a hiba. Birdy még Magyarországra is ellátogatott, 2014-ben a VOLT Fesztiválon lépett fel, hatalmas sikert aratva.

Birdy ez év május 15-én még csak 20 születésnapját ünnepli, de már a harmadik lemezét adja ki. „Ez a lemez az életről szól, vagyis arról, hogy miképpen találhatunk rá a fényre az alagút végén, még olyankor is, amikor éppen teljesen kilátástalannak tűnik a helyzet.Erre az anyagra vagyok eddig a legbüszkébb, hiszen az írástól kezdve a felvételen át egészen a kreatív munkálatokig jelen voltam az alkotási folyamatnál.” – nyilatkozta legújabb CD-jéről az ifjú művésznő, majd azt is hozzátette, hogy ebben a műben valóban a szíve-lelke benne van, hiszen úgy érzi, hogy az elmúlt hét év tapasztalata ebben a 14 felvételben forrt össze.

A különleges, egyedi hangzást az énekesnő profi társírók közreműködésével érte el. Segítségére volt Jim Abbiss, akinek többek között az Arctic Monkeys és Adele slágerei köszönhetőek, és Craig Silvey, aki az Arcade Fire és a Florence and the Machine dalaihoz járult hozzá. Ennek kapcsán mondta el Birdy: „Eleinte ódzkodtam a közös írástól, hiszen az, hogy beüljek egy szobába egy idegen emberrel és megosszam vele a gondolataimat és érzéseimet, elég életidegennek tűnt számomra. Azóta rájöttem, hogy a visszajelzésükből és ötleteikből rengeteg új ihletet meríthetek.”

A lemez első, Keeping Your Head Up címre hallgató dala január 1-je óta harangozza be az új lemezt, és azonnal meghódította az európai chartokat. Az előző Birdy-számoktól megszokott melankolikus hangulat helyett inspiráló, lüktető, energikus hatást kelt, ami az énekesnő célja is volt: „az új dalommal erős és felemelő érzést akartam kelteni a közönségben.” A felvétel hazánkban a hivatalos rádiós top 40 játszási lista 5. helyéig kúszott fel, ami az énekesnő eddigi legjobb eredménye Magyarországon.

Komlós József JR