Kezdőlap Zenei élet Csalog Gábor Beethovent és kortárs magyar szerzőket játszik új lemezén

Csalog Gábor Beethovent és kortárs magyar szerzőket játszik új lemezén

A magyar közönség és kritikusok körében Csalog Gábor jól ismert nemcsak koncertjeinek sajátos légköre miatt, hanem műsorválasztásainak különlegességeiért is. Így a BMC koncerttermében adott vasárnapi hangversenyeinek felvételeiből válogatva új lemezére, a zongorista a Beethoven utolsó öt szonátáját bemutató sorozatának két darabja – az op. 110-es Asz-dúr és az op. 111-es c-moll szonáta – mellé két fontos magyar zeneszerző egy-egy reprezentatív zongoraművét is elhelyezte. Csalog számos magyar zeneszerzővel állt intenzív kapcsolatban pályája során, így Szőllősy Andrással és Csapó Gyulával is, sokat dolgozva velük a lemezen hallható műveiken.

Nem kérdés, hogy az 1960-as születésű Csalog Gábor napjaink egyik legismertebb és legkiválóbb magyar zongoristája – és ezt be is bizonyítja új, a BMC Records-nál megjelenő albumán. Nekem ugyan kicsit idegen az, hogy ha a hazai kortárs zenét a nagy klasszikusokra fűzve népszerűsítenék – hiszen méltatlan összevetésre ad okot a közvetlen összevetés: mintha Tyson egy negyvenkilós ellenféllel lépne ringbe. Meg hát egészen más ráhangolódást is kíván Beethoven és az éles harmóniákkal operáló Szöllőssy – vagy a még inkább kortársnak számító minimalista Csapó repitatív hangulatú művészete. Mindenesetre ez az előadóművész szuverén választása: hogyan állítja össze műsorát – és amúgy a megvalósítás minden esetben kiválóan sikerült.

Maga a zongorista így beszélt a nem mindennapi párosításról: „Amikor néhány éve anyagot kezdtem válogatni koncertjeimből egy majdan megjelenő lemezhez, abból indultam ki, hogy a különböző stílusú miniatűrök sajátos árnyalatainak visszaadása lehetne számomra a testhezálló feladat. Miközben több év alatt sem jutottam dűlőre, hogy végül mely koncertjeimből is kerülnének a darabok e CD-re, egy teljesen más jellegű sorozatban éppen Beethoven utolsó öt szonátáját játszottam végig. Amikor végül eredeti tervemet megváltoztatva mégis ezek közül válogattam, az op. 110-es Asz-dúr és az op. 111-es c-moll szonáta felvételei mellé még két fontos magyar zeneszerző egy-egy reprezentatív zongoraművét is elhelyeztem…”

Tudott, hogy Csalog Gábor pályája során számos magyar zeneszerzővel állt intenzív kapcsolatban, Kurtág György, Ligeti György, Sáry László és sok más magyar és külföldi szerző műveit bemutatva Magyarországon. Szőllősy Andrással és Csapó Gyulával is szoros kapcsolatban volt, a lemezen hallható műveiken sokat dolgozva velük – így aztán elmondható, hogy a műveikből készített, a lemezen szereplő egy-egy darab: az 1987-ben írt Paessaggio con mort, illetve a 2001-es Egyenes labirintus a lehető legautentikusabb előadásban hangzik fel. Érdemes már csak a kíváncsiság okán is rájuk hangolódni – a nagyszerűen feljátszott két Beethoven szonáta mellett.

Komlós József JR