Kezdőlap Események Egy gyógyíthatatlan betegnek az amerikai biztosító nem fizette ki a kezelést, de...

Egy gyógyíthatatlan betegnek az amerikai biztosító nem fizette ki a kezelést, de a kegyes halálhoz szükséges gyógyszert igen

Élénk vitát váltott ki az Egyesült Államokban, hogy egy Kaliforniában élő, gyógyíthatatlan beteg asszonynak a biztosítótársaság nem volt hajlandó kifizetni a kezelés és a gyógyszerek költségeit, de a kegyes halálhoz szükséges gyógyszert igen.

Stephanie Packer esete bejárja az amerikai sajtót, s éppen a nyilvánosságnak köszönhetően megoldódni is látszik.
A most 33 éves kaliforniai asszonynál négy évvel ezelőtt súlyos és krónikus autoimmun betegséget diagnosztizáltak, s az orvosok közölték is vele, hogy maximum három éve van még hátra. A négygyermekes édesanya már „túlélte” az orvosi előrejelzést, és most mozgalmat akar indítani Jog az élethez néven. Kaliforniában már van Jog a halálhoz nevű mozgalom, amely az eutanázia (vagyis az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság) szószólója. Az Egyesült Államok e déli szövetségi államában – Oregonhoz, Montanához, Washington államhoz és Vermonthoz hasonlóan – bizonyos esetekben a törvény engedélyezi a kegyes halált, s legutóbb két évvel ezelőtt egy agydaganatban szenvedő fiatal nő a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be, hogy az orvos által felírt gyógyszerrel így vet véget az életének.
Stephanie Packer azonban nem gondol erre, hívő katolikusként eleve elutasítja a kegyes halált. Amikor azonban az orvosok azt javasolták neki, hogy az addig alkalmazott helyett újabb kemoterápiás gyógyszerre kellene áttérnie, mert ezzel meghosszabbíthatja az életét, az egészségbiztosító közölte vele: az orvosság túl drága, nem fizetik a kezelés költségeit. A beteg nő megkérdezte: vajon azt a gyógyszert, amelyet az eutanáziához kell igénybe vennie, megtérítik-e? A válasz igenlő volt, bár a biztosító ügyintézője hozzátette: a halált hozó medicinának is csak egy részét fizetik ki, a többit magának a betegnek kell állnia. „Leesett az állam” – számolt be az esetről két újságnak, a Los Angeles Timesnak és a New York Postnak is az asszony, aki mindazonáltal várt egy ideig, mielőtt „kitálalt” a sajtónak.
A héten – éppen a sajtóvisszhang miatt – a biztosítótársaság bejelentette: Stephanie Packernek engedélyezi az újfajta kemoterápiás gyógyszert.
A kaliforniai asszony most egy civil szervezettel közösen a kegyes halál ellen „agitáló” dokumentumfilmet készít Együttérzés és választási lehetőség megtagadva címmel.

kjj \ khe \ kvb

MTI 2016. október 26., szerda