Kezdőlap Események Európai vita a lengyel nők jogairól

Európai vita a lengyel nők jogairól

2016-10-05

Európai vita a lengyel nők jogairól

A szexuális és reprodukciós jogokra vonatkozó szigorú lengyel jogszabályok további szigorításának terve heves vitát váltott ki szerdán az Európai Parlamentben. A képviselők főleg az abortusz szigorításáról beszéltek, de éles vita bontakozott ki arról is, hogy az EP milyen jogon szól bele a kérdésbe.

A vita elején Věra Jourová jogérvényesülésért felelős uniós biztos leszögezte, hogy az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik és az EU nem avatkozhat bele a tagállamok ezzel kapcsolatos döntéseibe.

Voltak, akik egyetértettek ezzel, mások rámutattak arra, hogy az EP-nek joga van bármilyen politikai vagy emberi jogi témát napirendjére tűzni. A lengyel parlament elé került törvénytervezet csapást jelent a nők jogaira, ezeket a jogokat pedig soha nem szabad biztosra venni – emelte ki több képviselő.

A vita visszanézhető az EBS+ és EP Live. csatornákon.

Magyar képviselői hozzászólások

Szanyi Tibor (S&D, MSZP):

A lengyel abortusz törvényjavaslat nemcsak a lengyelek, de az európai értékek és az emberi jogok arculcsapása is. Egy demokrata kormány nem sodorja szándékosan veszélybe állampolgárai fizikai és mentális egészségét. Magyarországhoz hasonlóan, igen aggasztó a lengyel kormány által vett irány. Egyértelmű, hogy nem a menekültektől, hanem Kaczyńskitől és Orbántól kell megvédeni az embereket.

Molnár Csaba (S&D, DK):
Sajnos mind a lengyel szélsőjobb, mind kebelbarátaik a magyar kormányban őszinte hívei a „nőnek a konyhában a helye” és a „pénz számolva, az asszony verve jó” életbölcsességeknek. A lengyel kormány azonban a Fideszt is felülmúlja maradiságban. Európa szégyene lenne, ha elfogadnák a lengyel abortusz törvényt jelenlegi formájában. 2016-ban nincs helye a nők jogait a középkorba visszarepítő törvénykezésnek.