Kezdőlap Események 16 milliárd forint járulékot nem vallottak be az első fél évben

16 milliárd forint járulékot nem vallottak be az első fél évben

Több mint 16 milliárd forint be nem vallott járulékot tárt fel az első fél évben az adóhatóság, míg tavaly egész évben volt 20 milliárd forint a feltárt járulékkülönbözet, így várható, hogy az idei összeg a tavalyit is meghaladja – tájékoztatott a feketelista.hu gazdasági adatbázis szerdán a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) adataira hivatkozva.

A közlemény szerint az idén ellenőrzésenként átlagosan 823 ezer forint adókülönbözetet állapítottak meg, kétszer akkorát, mint a múlt év azonos időszakában.
Az adóellenőrök tapasztalatai szerint a vendéglátás, az építőipar és a mezőgazdaság cégeinél „felejtik” el leggyakrabban bejelenteni az alkalmazottat. Az adóhatóság emellett fokozott figyelmet fordít a munkaerő-kölcsönző cégekre, jellemzően a takarító, karbantartó és vagyonvédelmi vállalkozásokra is.
A foglalkoztatásra irányuló, célzott ellenőrzések során az adóhatóság 2012 és 2016 első féléve között vizsgált esetek 42 százalékában, 21 393 cégnél tárt fel szabálytalanságot – összegzi a feketelista.hu.
Az adóhatóság nyilvánosságra hozott listája szerint az elmúlt öt évben összesen 6303 cég került fel azok közé, akik többször elmulasztották alkalmazottjaik bejelentését. A feketelista.hu megyék és városok szerinti kimutatása szerint a legtöbb feketén foglalkoztatót, 790-et ugyan Pest megyében leplezték le, ám a megye gazdasági súlyát figyelembe véve nem tartozik a „legfertőzöttebb” régiók közé. Annál inkább Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 357 cég ismételten „elfelejtette” bejelenteni az alkalmazottat – írták.

gde \ gjé \ gfp

MTI 2016. október 12., szerda