Kezdőlap Események Illegális bevándorlás – Magyar rendőrök indultak a szerb-bolgár határ védelmére

Illegális bevándorlás – Magyar rendőrök indultak a szerb-bolgár határ védelmére

Húsz magyar rendőr indult el hétfő reggel Szerbiába a szerb-bolgár határ védelmére. Az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a külső schengeni határokat meg kell védeni, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket és erőforrásokat pedig össze kell hangolni.

Papp Károly hozzátette: Magyarország 2015 óta több országnak is nyújtott rendőri támogatást a határőrizetben, ezek közé tartozik Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Bulgária és Görögország.
“Ma már természetessé vált, hogy a közép-európai és a balkáni országok egymást segítik a balkáni útvonal ellenőrzésében” – mondta a rendőr altábornagy, jelezve, hogy Magyarországon is folytatódik a nemzetközi együttműködés, például a személyszállító vonatok ellenőrzését magyar, német és osztrák rendőrök közösen végzik.
Magyarország külső schengeni határain – januártól október 23-ig – 18 028 illegális határátlépőt fogtak el. A bevándorlók 97 százaléka a magyar-szerb határon érkezett, ugyanekkora részük a Görögországban vagy Bulgáriában lépett be az Európai Unió területére.
“A fentiek alapján érzékelhető, hogy a migrációs nyomás továbbra is folyamatos” – fogalmazott az országos rendőrfőkapitány.
Hozzátette, hogy a hétvégén 393 migráns kísérelt meg illegálisan bejutni Magyarországra. Eddig 227 büntetőeljárást indítottak embercsempészet miatt és jelenleg nyolc embercsempész bűnszervezet ellen folyik nyomozás.

bny \ bBAB \ bám \ hgp

MTI 2016. október 24., hétfő