Kezdőlap Zenei élet Krausz Adrienne Lisztje és Rachmaninovja

Krausz Adrienne Lisztje és Rachmaninovja

Nagy megmérettetés – szinte atlétikus kihívás a zongoraművésznő új albuma – melyre párdarabként a zongorázás kép opus ultráját: Rachmaninov II. szonátáját és Liszt h-moll szonátáját vette fel.

Krausz Adrienne évtizedek óta kiemelt helyen van jelen a magyar hangversenytermekben és a hanglemezkiadásban is. Felkészült, eredeti megközelítéseivel mindig figyelmet kivívó művészegyéniség, aki a világ neves koncerthelyszínein lépett és lép fel, neves partnerekkel játszott és játszik, számos díjjal jutalmazták tehetségét. Azt gondolom, hogy egy ilyen markáns művészegyéniség életében szükségszerűen végre el kell, hogy jöjjön az a pillanat, amikor hangzó anyagra veszi évtizedek óta játszott és érlelt nagy kedvenceit, melyek személyes karrierjének letéteményesei.

Felemelő hallgatni, ahogyan ez a pillanat most – pontosabban a tavaly augusztusi felvételek idején – a BMC Records jóvoltából megszületett; és Krausz Adrienne a zongorairodalom e két gigászi darabját lemezre vette. „A mai YouTube-os, okostelefonos, virtuális világban első pillanatra elég merész vállalkozásnak tűnik ezt a hallgató és előadó számára egyaránt ördögien nehéz, bonyolult, ugyanakkor csontig hatolóan megrendítő két művet egy lemezen műsorra tűzni. E két szonáta hasonlóságait és különbözőségeit hosszú oldalakon lehetne elemezni, zenetudományi illetve művészeti érvek szólhatnának e párosítás mellett vagy ellene, részemről ez az összeállítás azonban teljesen ösztönös volt. Az a bizonyos belső hang, a józan ész és ezer óvatosságra intés ellenére (fantasztikus felvételek léteznek mindkét műből), az idő múlásával egyre hangosabbá, követelőzőbbé vált, lassan nem volt választásom, ezt a felvételt muszáj volt megcsinálnom. Emberpróbáló, gyönyörű kihívás. Mérföldkő, zongorista-életemben.” – vallja a lemezborítón e felvételek kapcsán.

S a zene, melyet Krausz Adrienne megszólaltat, valóban nagyon személyes, és szinte férfiasan erőteljes jellegű. Abszolút hatással van a hallgatóra – és nem pusztán kiérlelt perfekcionizmusa, de feltoluló érzelmezi révén is. Nagyszerű pillanatokat rejt mindkét mű felvétele – igazi katarzis a hallgató számára. Ki kel emelni, hogy az élményt a lemez hangtechnikai kiválósága csak tovább erősíti!

Komlós József JR