Kezdőlap Diákélet Kutatók Éjszakája 2016 a Bányai Júlia Gimnáziumban

Kutatók Éjszakája 2016 a Bányai Júlia Gimnáziumban

(Új látogatócsúcs: több, mint hétszáz regisztrált látogató, a becslések szerint ezernél is több, aktív érdeklődő)

2016. szeptember 30-án pénteken harmadik alkalommal vett részt a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium az országos Kutatók Éjszakája programsorozatban. Mintegy hétszáz regisztrált, a valóságban ennél jóval több érdeklődő érkezett az este folyamán, sokan az előző évek tapasztalataival, már kíváncsian várva a látványos természettudományi kísérleteket.

Vargáné Hajdú Mária tanárnő Színes kémia című előadásában példákat láthattunk arra, hogy a természetben tapasztalható színkavalkádhoz hasonlóan a kémiai kísérletek során is megtapasztalhatjuk a színek sokaságát, és például arra is magyarázatot kaptunk, miért ciklámen illetve kék színű a hortenzia. A látogatók Korsósné Jávorka Zsuzsanna és Szabó Ödön biológia tanároktól kölcsönkapták „Darwin szemüvegét”, melyen keresztül megfigyelhették a gerincvelői reflexeket decapitált (fej nélküli), ún. spinális békán. A szakemberek megnyugtatták a nézőket: a fejlődési fok döntő befolyással bír arra, hogyan tűri a „fejetlenséget” a kísérleti alany. Marha- és sertésszív boncolása járult hozzá a „belsőséges” hangulathoz.

Varga József és Bakk János interaktív előadásukban többek között azokra a kérdésekre adtak magyarázatot, hogy a piros málnaszörpnek miért fehér a habja illetve a zajgenerátorok által keltett hangok miért hatnak kellemesen a terem egyik részében, míg fülsüketítő kínzóeszközként funkcionálnak annak egy másik pontján.

Míg a fizika előadóban csöndes „mágneságyút” modelláltak, az udvaron minden ismét füstölt, durrant, égett, szikrázott és robbant: volt PET palack robbantása folyékony nitrogénnel, különböző típusú lőporok égése, acetilénnel töltött lufi, lángoló kéz, vulkáni kúp és tűztornádó. Kiss Róbert, Varga József és Bakk János, Reiterné Makra Zsuzsanna tanárnő magyarázataival kiegészítve végezte a látványosnál látványosabb kísérleteket. A meghívott honvéd hagyományőrzők igazi ágyúkkal demonstrálták a lőporkísérleteket.

Új színfoltot jelentett a társadalomtudomány megjelenése a programok között: dr. Ujlaky István A bolygó hollandi (A holland tengeri hatalom a XVII. században) című előadásának legfőbb újdonsága a rendszerező, összefoglaló megközelítés a hadviseléstől a festészetig, a hajóépítéstől a kalózkodásig, a halászattól a rabszolga-kereskedelemig. A világ talán legnagyobb robotika versenyérnek, a World Robot Olympiadnak a döntőjén 53 ország 88 csapata mérte össze tudását a JHS (Junior High School) kategóriában. A versenyről, a felkészülésről, a feladatról és a katari élményekről tartottak előadást a világbajnoki 15. helyezést elért csapat tagjai: Nyíri Anna Eszter, Mihalik Dániel, Zsetkó Dávid. Az immár hagyományosnak mondható természettudományos szekciók mellett idén is színesítették a programot az ördöglakatok, rabkeresztek, térbeli összerakók, sorozatos mozgatáson alapuló játékok és egyéb logikai fejtörők, Berkecz Pál tanár úr értő irányításával.

A felfrissülni vágyókat Teaház fogadta Sántáné Beke Anikó rajztanárnő „Kertem virágai” című kiállításának festményeivel. Különleges élményt nyújtott Kő Ferenc kecskeméti festő egyedi eljárással kidolgozott képeit bemutató kiállítás. A művész egy felületre két képet készít, az egyik napfényben látható, a másik csak UV- fényben.

Az előadások között az egész este folyamán végezhettek a különböző tudományágakhoz kapcsolódó kísérleteket az érdeklődő és vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek, az aulában pedig kipróbálhatták a saját maguk által programozott robotokat, valamint „játszhattak” robot szumót.

A szaktanárok munkáját több tucat bányais diák segítette – a visszajelzések alapján a

látogatók legnagyobb megelégedésére.