Kezdőlap Események Kutyavezetők és szolgálati kutyáik VI. Országos versenye

Kutyavezetők és szolgálati kutyáik VI. Országos versenye

 

  1. szeptember 29-30-án intézetünk rendezte meg a Kutyavezetők és szolgálati kutyáik VI. országos versenyét, melyen a Visegrádi négyek országai: Csehország, Lengyelország, Szlovákia, társ rendvédelmi szervek, a rendőrség, és a NAV, valamint 18 bv. intézet csapata vett részt.

Intézetünkben nagyon fontos feladat hárul a kutyás szolgálatra, így örömmel tettünk eleget a verseny szervezési feladatainak. Az intézet félig nyitott jellegű, amely azt jelenti, hogy a fogvatartottak munkáltatása az intézet mellett található mezőgazdasági egységekben történik, amely az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft-vel való együttműködés keretei közt valósul meg.

A munkáltatás kapcsán az őrzési feladatokban a szolgálati kutyák a mindennapokban fontos szereplői az intézet életének. 1986-ban először itt Állampusztán rendszeresítettek szolgálati kutyákat az állományba.

A kutyás tevékenység immár 30 éve jelen van a munkáltatás, valamint egyéb biztosítási feladatok, nyomkövetési és kábítószer-keresési tevékenységek formájában.

A  két napos verseny során fizikai, ügyességi, nyomkövető, őrző-védő, és kábítószer-kereső kategóriában mérték össze tudásukat a kutyák és gazdáik. A rendezvényt Fok Róbert bv. ezredes úr, a Biztonsági Szolgálat vezetője nyitotta meg. Az eligazításokat követően először fegyelmező, majd akadálypályán teljesítendő fizikai- ügyességi feladatokat kellett teljesíteni. Az elméleti tesztlap kitöltése a tudásszint felmérésére szolgált.

Második nap öt helyszínen is zajlottak a feladatatok. Kábítószer keresést, nyomkövetést, zárkaátvizsgálást, őrző-védő feladatokat hajtottak végre, erre berendezett, kijelölt területeken.

Az összesítés alatt a versenyzők már nagy izgalommal várták az eredményeket. A verseny szakmai részét Szentirmai Béla ny. r. alezredes, a verseny főbírája értékelte. Az eredményhirdetés során az első helyezettek díját Schmehl János bv. vezérőrnagy úr, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese adta át, de több kategóriában a verseny bíráit, illetve az intézetek parancsnokait is felkértük átadásra. Számos különdíjat is felajánlotta mind a társ rendvédelmi szervek, mind a támogatóink, ezeket képviselőik adták át.

A versenyt Schmehl János bv. vezérőrnagy úr, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese zárta, kiemelve a kutyás szolgálat fontosságát, mely immár 30 évre tekint vissza. Megköszönte a szervezőknek, a bíráknak, segítőknek a közreműködést, és a versenyzőknek a sportszerű és eredményes versenyzést.

A rendezvény díjazása kiemelkedő volt, több támogatónk ajánlott fel értékes nyereményeket, szóróajándékokat.

Az Intermix Kft. Josera tápokat és kiegészítőket, a Royal Canin tápokat, pólókat, mintacsomagokat, a Dogtech Kft. kiegészítőket, a JULIUS-K9 hámokat, nyakörveket, kiegészítőket, Horváth Rita bőrdíszműves kézzel készült hámot és nyakörvet ajánlott fel.