Kezdőlap Események Nagy sikerrel záruló Csengődi Falunapok

Nagy sikerrel záruló Csengődi Falunapok

Szeptember utolsó hétvégéjén került lebonyolításra a Csengődi Falunapok rendezvénysorozat, amely ismét osztatlan elismerést vívott ki a (más településekről is érkező) kilátogatók körében. A Művelődési házban megtartott ünnepélyes megnyitót követően a pesti színművészek színvonalas zenei produkciójának tapsolhatott a publikum. A szombati nap folyamán került sor a hagyományos falunapi programokra – főzőverseny, rétes sütő verseny, motoros felvonulás, lovas kocsis felvonulás, sztár fellépők műsorai –, ahol minden korosztály találhatott az ízlésének megfelelő önfeledt szórakozási lehetőséget.
A három nap alatt rengeteg érdeklődő látogatott el Csengődre. A rendezvényen többek között fellépett Ihos József humorista, aki egy saját műsorral szórakoztatta a közönséget, továbbá a nagyszínpadon láthatták a nézők a Szkítia zenekart, a Csengődi Dankó Pista Férfikórus műsorát, valamint a helyi zenekar, az In Team Bt. koncertjét is. Az este sztárvendégei Koós Réka, Détár Enikő, Egyházi Géza, Jenei Géza és Török Anna egy fergeteges koncertet adtak.
Szerkesztőségünknek lehetősége adódott Rácz Lajossal, a főzőverseny egyik zsűritagjával egy hosszabb beszélgetést folytatni.
„Egy nagyon jól sikeredett versenyen vagyunk túl, s örülök annak, hogy 18 csapat is elindult a megmérettetésen. Az elkészült ételekben ugyanazt az ízt érezhettük, amit ilyenkor falunapokon szokás, a finom paprikás, magyaros ízeket. A versenyzők marhából, birkából, kakasból készült pörkölteket készítetek, illetve volt, aki babgulyást vagy vadpörköltet főzött a versenyre. Ezek tipikusan olyan ételek, amelyek hétköznapjainkban is előfordulnak, ezáltal megmérettettek azok a helyi lakosok is, akik nem szakácsok, hanem egyszerű hétköznapi emberek. Az első helyezett egy nagyon finom, klasszikus ízű birkapörkölt lett. Különdíjakat is osztottunk ki, amit azért tettünk, hogy motiváljuk az embereket arra, hogy legközelebb még többen vegyenek részt a főzőversenyen. Nagyon jó volt látni az emberek pozitív hozzáállását, sokan rokonaikkal, barátaikkal alkottak egy csapatot. Zsűritag volt még Ozsváth Sándor séf, Safranyik Dóra területi képviselő és Koncz Dávid is.”
A falunap során szerencsére nemcsak a főtt ételek kerültek terítékre, hanem a finomabbnál finomabb sütemények is. TuránnéTörök Ágnes, a Kiskőrösi Járási Hivatal hivatalvezetője nyilatkozott a rétessütésről.
„A mai nap egyik legkiemelkedőbb eseménye a hagyományos módon történő rétessütés és rétes nyújtás volt. A szervezők meghívták a közeli ismerőseiket, a helyi nyugdíjasokat – néhány vendég pedig Hartáról érkezett–, így sikerült létrehozni egy nagyon jó hangulatú, sok emberből álló közösséget. Hivatásomból adódóan, és magánemberként is szeretnék aktív, élő kapcsolatot ápolni a környező településekkel, ezért örültem, mert ez a rendezvény is építi, ápolja a régi és új barátságokat. Sajnos már csak az idősek tudják az igazi, hagyományos rétes receptjét és az elkészítés módját. Ezen a versenyen igyekeztünk autentikus réteseket készíteni, mint például meggyes-mákost és túrós-káposztást. Persze nem mindig sikerült tökéletesre nyújtanunk a tésztát, néha elszakadt, de gyorsan korrigáltuk a helyzetet. Próbáljuk folyamatosan az idősebb hölgyektől eltanulni a nyújtás technológiáját.”
Október másodikán Mészáros Nándor gyülekezetvezető szervezésében ökomenikus istentiszteletre került sor az evangélikus templomban, amelyen Lupták György esperes hirdetett igét. Az istentisztelettel zárult az ismét színvonalasnak és emlékezetesnek bizonyuló Csengődi Falunapok. Lajter Ferenc polgármester elárulta, hogy jövőre is biztosan megrendezik a falunapokat.