Kezdőlap Diákélet Nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivál kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztivált 2005-ben rendezte meg először az együttes. A kísérőhangszer nélküli énekműfaj kedvelői az elmúlt bő tíz évben éppúgy találkozhattak feltörekvő, fiatal együttesekkel, mint az a cappella zene és a beatbox külföldi sztárjaival. Először fordul elő azonban, hogy a fesztivál műhelymunkával kezdődik: pénteken Peder Karlsson, a svéd The Real Group alapítója, hangszerelője, majd a Perpetuum Jazzile művészeti vezetője négy magyar a cappella együttes közreműködésével nyújt bepillantást a nyugati kóruszene és könnyűzenei a cappella tanítás világába.
A koncertek sorát pénteken a pozsonyi Acapella For You kezdi. A pozsonyi egyházi konzervatórium egykori diákjai először az iskola rendezvényein főként spirituális darabokat énekeltek. Mára már több stílusban leginkább örökzöld zenéket szólaltatnak meg egyedi acapella stílusban. Repertoárjuk főleg angol számokból áll, de olasz és magyar nyelvű feldolgozásaik is vannak.
Szombaton a nemzetközi a capella színpadok húsz éve egyik különleges színfoltjának számító iNtrmzzo koncertjét hallhatja a közönség. A holland együttes egyedi stílusát talán legjobban az abszurd a cappella komédia kifejezéssel lehetne leírni. Repertoárjuk a poptól, a világzenén keresztül, a dzsesszig terjed.
Ezen az estén áll színpadra a házigazda Fool Moon is. A 2001-ben az első magyar pop-acapella csapatként létrejött együttes számos hazai és nemzetközi elismerést szerzett. A műfaj nyugat-európai fesztiváljainak állandó fellépői, tizenöt éves pályafutásuk alatt pedig több emlékezetes produkciót hoztak létre Magyarország legelismertebb előadóival. Szeged városa tavaly Kölcsey-éremmel jutalmazta az együttest a város kulturális életéért végzett tevékenységéért.

bkzg \ pmg

MTI 2016. október 3., hétfő