Kezdőlap Események OGY – Szavazásokat készít elő a parlament

OGY – Szavazásokat készít elő a parlament

Az Országgyűlés ma tartja azoknak az előterjesztéseknek az utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit, amelyekről a képviselők kedden szavazhatnak.

Az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, a házelnök napirendi javaslata alapján Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló is beszédet mond.
A képviselők ezt követően két órában interpellálhatják a kormány tagjait, majd szintén a kabinetnek címzett azonnali kérdések hangozhatnak el.
A parlament honlapján elérhető információk alapján az interpellációs időben Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke “Pedofilbotrány az MSZP körül?” című felszólalással fordul az igazságügyi miniszterhez.
A szocialista Gúr Nándor a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez címzett interpellációjában arról beszél majd, hogy “a kormányzati fűnyíró 600 ezer dolgozót vág ki az utcára”.
A Jobbik frakcióból négyen is a miniszterelnök interpellálására készülnek, azt üzenve: “98 százalék a letelepedési bizniszre is nemet mondott”, míg az LMP-s Hadházy Ákos szintén a kormányfőtől kérdezi: “meddig asszisztál a kormány az osztrák vircsafthoz?”.
Az első ülésnap végén a másnap elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolítják le.
Kedden összesen tizenhárom javaslatról szavaznak a képviselők. A Ház ekkor dönthet például a kormány Földet a gazdáknak! programjáról szóló törvényről, valamint az egyetemi kórházak létrehozásáról, továbbá két ellenzéki népszavazási kezdeményezés kiírásáról.
A képviselők emellett, a második ülésnap előtt, egyórás ünnepi ülésen emlékeznek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

bkgy \ bri \ brr

MTI 2016. október 24., hétfő