Kezdőlap Régió Roberto Alagna: L’enchanteur (Az elbűvölő)

Roberto Alagna: L’enchanteur (Az elbűvölő)

A közelmúlt és napjaink egyik legjelentősebb énekesének nagyszerű lemezfelvételeiből válogatott össze egy nagyon impozáns dupla CD-t kiadója: a Warner.

Roberto Alagna számos emlékezetes teljes operaalbumot készített a kilencvenes évek második felében, majd a kétezres évtized első felében a Warnernél – és most ezen a dupla CD- n kimazsolázva a legszebb részleteket, igencsak élvezetes élményben lehet része a hallgatónak. Egy igazi teljes portrét kapunk egy nagy tenor pályafutásáról, aki a romantikus és a verista operarepertoár olasz és francia nyelvű darabjaiban egyaránt anyanyelvi szinten és a legmagasabb színvonalon tudott alkotni.

Lévén, hogy Roberto Alagna Párizs mellett szicíliai bevándorlók gyermekeként született, így mindkét nyelvbe belenőtt. Mindig énekesnek készült: fiatalkorában párizsi kabarékban énekelt, majd – saját elmondása szerint – Mario Lanza filmjei és régi legendás tenorok felvételeinek hatására döntött úgy, hogy operaénekes lesz. 1988-ban debütált, miután megnyerte a Luciano Pavarotti énekversenyt. Első szerepe Alfredo volt Verdi Traviata című operájában – ezt a szerepformálását egyébként, melyet több mint 150 operai esten énekelt el, a válogatáson is megcsodálhatjuk. Több nagyszerű pillanatával együtt, melyet 1994-től beindult világkarrierjének köszönhetően a világ legnevesebb operaházainak színpadain érlelt ki.

Így Verditől a Traviata, A trubadúr, és a Don Carlos operák részletei mellett elhangzik a Requiem híres tenorszólója; Puccinitől a Bohémélet, A fecske, A lidérc, Gianni Schicchi, és Messa di Gloria; Donizettitől a Lammermoori Lucia és Szerelmi bajital; Gounod-tól a Rómeó es Júlia; Massenet-től a Manon és a Werther; Bizet-től a Carmen; Berlioz-tól pedig a Te Deum részletei csendülnek fel a dupla válogatáson – majd pedig a könnyű műfajt reprezentálandó egy-egy jelenet Offenbach Szép Helénájából és Bernstein West Side Story- jából.

Alagna zenész-partnerei ugyancsak a legmagasabb szintet képviselik a Philharmonia Orchestra és a Londoni Szimfonikusok, Berlini Filharmonikusok, a francia zenekarok vagy például az Angol Kamarazenekar társaságában: és első helyen kell említeni a legtöbb operafelvételen közreműködő Antonio Pappano-t. Mellette olyan további nagy karmesterek bukkannak fel, mint: Claudio Abbado, Michel Plasson, Marcello Viotti, Evelino Pado,

Richard Armstrong és John Nelson. A jobbnál jobb partner-énekesek sorában pedig ott van Alagna második felesége: Angela Gheorghiu is – Natalie Dessay, Thomas Hampson vagy José van Dam mellett.

Komlós József JR