Kezdőlap Események Színes vásári hangulat, hagyományőrző családi programok az ŐSZI HELYI...

Színes vásári hangulat, hagyományőrző családi programok az ŐSZI HELYI TERMÉK ÜNNEPEN

Három napon át kínálta sokrétű programját az ősz utolsó főtéri fesztiválja, az Őszi Helyi Termék Ünnep. Sokszínű hagyományőrző- és kulturális programmal, vásárral és sok napsütéssel várta az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az érdeklődőket az Őszi Helyi Termék Ünnepen, amelyet a Kecskemét Város Napja programsorozathoz kapcsolódóan rendeztek meg a Kecskeméti Tanyai Termék Piac 3. évfordulója alkalmából.

 Ötödik alkalommal, 2016. szeptember 29. – október 1. között rendezte meg Kecskemét főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az Őszi Helyi Termék Ünnepet, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének együttműködésével. A háromnapos rendezvény bőségesen kínált minden korosztály számára programokat.

Néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, ütős- és gitáregyüttesek, operettslágerek szórakoztatták a jelenlevőket. Keller Dániel és társai, valamint az Uzsgyi zenekar adta a talpalávalót a táncházaknak. Mindeközben a főtéren az Aranyhomok Portéka tanyai termékei és kézműves vásár várta ajándékkínálattal vásárlóit.

Igazi gyerekparadicsommá alakult a Szabadság tér. Népi fajátékokkal már korábbi rendezvényeinken is találkozhattak a legkisebbek, ez alkalommal a kukoricamorzsolásnak, darálásnak volt óriási sikere, melyet Szentkirály települése biztosított számunkra. Több, mint másfél mázsa kukoricát „dolgoztak fel” a gyerekek, volt, aki minden nap visszajött, annyira tetszett neki a munka. A hajósi Terbe Picészet standján szőlőt darálhattak, préselhettek és természetesen a munka eredményét, a mustot is megkóstolhatták. Kézműves foglalkozáson a kunbaracsi kézművesekkel, Egri Hajnalkával és Pap Mártával gyöngyékszereket fűzhettek, megnézhették, hogyan készül a mézeskalács díszítés Zrínyiné Erzsike jóvoltából, a Vadaskert jóvoltából kiskecskéket és nyuszikat simogathattak, pónikon lovagolhattak. Szombaton délelőtt a kicsinyek a Mikropódium Családi Bábszínház Gulyás Terka című bábjátékán drukkolhattak Terkának.

Sok érdeklődő hallgatta dr. Hajdú Edit előadását is, aki a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettől szőlő fajtabemutatót tartott. A bemutatott 22 fajtát meg is kóstolhatták a résztvevők, kérdéseikre választ kaphattak a szakembertől.

Az Őszi Helyi Termék Ünnep a főteret színesítette, díszítette fel őszi hangulatba. A szüreti dekorációt a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskolának köszönhettük.