Kezdőlap Események Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2016. szeptember 30-i üléséről

Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2016. szeptember 30-i üléséről

????????????????????????????????????

 

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szeptemberi ülésének helyszínéül Bácsalmást választotta. Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójában az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt, továbbá beszámolt az egyéb programokról és szakmai egyeztetésekről.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat két pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-15 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívásra. Az egyik pályázat célja a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Baja, Szabadság út 23. szám alatti ingatlan – melyben a Bács-Kiskun megyei nemzetiségi önkormányzatok működnek – energetikai felújítása. A másik pályázat keretében kidolgozásra kerül a megyei Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv. Az elkészült tervet a megye minden járásában ismertetjük, különféle rendezvényeken reklámozzuk. A projekt konzorciumban valósul meg, vezetője a Megyei Önkormányzat, a programban Szentkirály, Bátya és Kunadacs község veszt részt, akik vállalták, hogy elkészítik a saját Fenntartható Energia és Klíma Akciótervüket.

A közgyűlés meghallgatta, majd egyhangúan elfogadta Szántó István elnök beszámolóját a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2016. első félévi tevékenységéről. Ez időszakban összesen 37 javaslatot nyújtottak be a Bizottsághoz, melyek közül a szakemberek 15 nemzeti értéket nyilvánítottak megyei értékké. Ezek a következők:

  • Bajai halászléfőző bogrács (Baja)
  • Szanki Sportcentrum és a tekesport (Szank)
  • Szanki Méz és Meggyfesztivál (Szank)
  • Eördögh András: „kunfakó” lófajta kitenyésztése és tanyás gazdálkodása (Jászszentlászló)
  • Skorutyák kékfestő műhely, családtörténeti kiállítás (Bácsalmás)
  • Magyar Szablya (Kecskemét)
  • Feketi kápolna búcsúja (Dusnok)
  • Szent István pezsgők (Izsák)
  • Gedeon Birtok borai (Izsák)
  • Születések fája és harangláb (Szank)
  • Türr István kilátó az országzászlóval (Baja)
  • Bácsalmási Gyapjas Gyűszűvirág Termőhely
  • Szent Korona Cukrászda (Soltvadkert)
  • Polgár Zoltán Gyűjteménye – I. és II. világháborús, 1956-os hadtörténeti tevékenysége (Kecel)
  • Travnik Mariska képei (Kecel)

 

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elismerését fejezte ki és oklevelet adományozott Tiszakécske Város Önkormányzatának a város gyógyhellyé nyilvánításának alkalmából, melyet Tóth János polgármester vett át. 2016-ig összesen huszonöt hazai település érdemelte ki a hivatalos gyógyhellyé minősítést. Bács-Kiskun megye mutatta a legnagyobb fejlődést a gyógyhellyé minősítések terén az elmúlt évben, hiszen Kiskunmajsa és Kiskunhalas után ezúttal Tiszakécske is megszerezte a kitüntető címet.

Rideg László felkérésére tájékoztatót tartott Kovács Ernő kormánymegbízott a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkájáról, a közigazgatás átszervezéséről, valamint a megyei foglalkoztatási helyzetről. Ugyancsak ebből az okból tartotta meg beszámolóját dr. Farkasinszki Lóránt, tű. ezredes, igazgató, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkájáról.

 

A közgyűlésnek otthont adó Bácsalmás polgármestere beszámolt a közgyűlésnek a Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bácsalmásért Szociális Szövetkezet munkájáról. A szervezet a közhasznú feladatellátás mellett igen széleskörű vállalkozási és egyéb értékteremtő tevékenységet is folytat, melynek igen fontos eleme a közfoglalkoztatás, s ez jó példa lehet bármely település számára.

 

Dr. Szigeti László, megyei főjegyzőt – októberi nyugdíjba vonulása miatt – elbúcsúztatta a közgyűlés és megköszönte sok éves elhivatott, magas színvonalú munkáját. Dr. Szigeti László 2003-tól aljegyző, 2011 óta főjegyző a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatalában.

 

Végül zárt ülés keretében döntött a közgyűlés a megyei kitüntető díjak adományozásáról is.

 

Az ülést követően Rideg László elnök és Német Balázs polgármester közösen fát ültettek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Bácsalmás település együttműködésének szimbólumaként a közeli parkban.

 

A programot a Bács-Kiskun Megyei Értéktár oklevelek ünnepélyes átadása zárta a Bácsalmási Kékfestő Műhelyben, ahol ezt követően Skorutyák János körbevezette a politikusokat és az érdeklődőket a Bácsalmási Kékfestő Műhelyben.

 

A nap folyamán települési és megyei értéktár kiállítás volt megtekinthető, a Polgármesteri Hivatal épülete előtti tér pedig a Megyei Garabó keretében a helyi kézművesek és gazdák portékái vásárának adott helyet.

 

 

 

Napirendi pontok:

 

1.       Tájékoztató két testületi ülés közötti ügyekről

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

2.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2016. évi költségvetésének módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

3.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkájáról, a közigazgatás átszervezéséről és a megyei foglalkoztatás helyzetéről

Előadó: Kovács Ernő kormánymegbízott, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

4.       Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkájáról

Előadó: Dr. Farkasinszki Lóránt tű.ezredes, igazgató, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

5.       Tájékoztató a „bácsalmási jó példáról”: a Bácsalmási Önkormányzati Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bácsalmásért Szociális Szövetkezet munkájáról

Előadó: Német Balázs, Bácsalmás polgármestere

6.       Beszámoló a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2016. évi első félévi munkájáról

Előadó: Szántó István, az értéktár bizottság elnöke

7.       Előterjesztés pályázatok benyújtására a TOP 3.2.1-15 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívásra.

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

8.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megye Integrált Területi Programjának módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

9.       Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2016. évi éves összesített közbeszerzési tervének módosítására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

10.   Előterjesztés Tiszakécske Város Önkormányzata részére elismerő oklevél adományozására Tiszakécske gyógyhellyé minősítése alkalmából

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

11.   Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. új felügyelő bizottsági tagjának megválasztására

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

12.   Előterjesztés a 2016. évi megyei kitüntető díjak odaítélésére

Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

13.   Egyéb ügyek