Kezdőlap Zenei élet Takács Klára Liszt, Verdi Strauss és Schumann dalaiból énekel

Takács Klára Liszt, Verdi Strauss és Schumann dalaiból énekel

A Hungaroton legújabb kiadványa a közelmúlt egyik legjelentősebb magyar énekesnőjének dalfelvételeiből nyújt át egy reprezentatív válogatást. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nagyszerű mezzoszopránunk eredetileg 1979-1985 között felvett anyagaiból készített válogatás a hazai lemezkiadás aranykorát idézi fel. Takács Klára aki az idő tájt a Magyar Állami Operaház vezető mezzoszopránja volt – pályája kezdetétől párhuzamosan volt érdekelt három, a művészi megformálás tekintetében gyökeresen különböző műfajban: az operák a drámai konfliktusok sokszínűségét, a dalok (amiknek specifikuma a sűrítés) a lélek legbensőbb megnyilvánulását jelentik számára, az oratóriumok pedig az „Istennel való társalgást”.

Az 1980-as évek magyar zenei világa rengeteg emlékezetes lemezfelvétel megszületését hozta magával: az államilag is támogatott hanglemezkiadás lehetőséget adott a hazai előadók nemzetközi szinten való megismertetésére is. Az 1945-ös születésű Takács Klára kiváló művészi adottságai, tehetsége és stílusérzéke folytán nagyszerű opera-és oratóriumlemezek egész során szerepelt; és mellette emlékezetes dallemezek közreműködője is volt.

Most három korábbi lemez részletei: a Kórodi András vezényelte Magyar Állami Hangversenyzenekarral Liszt zenekari kíséretes dalait, Falvai Sándor zongorakíséretével Verdi dalai, és Jandó Jenővel Richard Strauss dalai és Robert Schumann teljes Frauenliebe und –Leben ciklusa csendül fel újra a Hungaroton válogatás-albumán. A CD teljes anyagát maga a művésznő válogatta össze, így aztán valóban egy kiváló és maradandó Best of készült.

Komlós József JR