Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Az előző napi nyereségek korrekciójára, indexcsökkenésre lehet számítani kedden a főbb európai tőzsdéken a kereskedés kezdetén.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index 10 pont csökkenéssel 10 614 ponton, a londoni FTSE-100 index 11 pont csökkenéssel 7087 ponton, a párizsi CAC-40 index pedig egy ponttal alacsonyabban 4496 ponton nyithat kedden.
Hétfőn nagy nyereséggel zártak az európai értékpapírpiacok az olajár három százalékos emelkedését nyugtázva, miután Oroszország jelezte készségét a csatlakozásra az OPEC termeléskorlátozó kezdeményezéséhez.
A vezető euróövezeti vállalatok részvényeit tartalmazó EuroStoxx50 index 1,17 százalékkal, az európai FTSE Eurofirst 300 index 0,86 százalékkal emelkedett. Londonban az FTSE-100 0,75 százalékkal, 53 ponttal 7097 pontra, Frankfurtban a DAX index 1,27 százalékkal, 133 ponttal 10 624 pontra, Párizsban a CAC-40 index 1,06 százalékkal, 47 ponttal 4497 pontra emelkedett.
Az európai piacok hétfői zárásakor a Brent 2,5 százalékos, a WTI három százalékos nyereséget mutatott. Az ötvöző fémek árának emelkedése ugyanakkor a nyersanyagipari ágazatot részvényeit a nap legjobban teljesítő papírjai közé emelte.
Az európai kereskedés keddi kezdete előtt másfél órával viszont az olaj ára már korrigálta kissé előző napi nyereségét. A Brent a keddi globális kereskedés kezdete óta 0,21 százalékkal csökkent és 53,03 dolláron állt hordónként, a WTI ára pedig 0,18 százalékkal 51,26 dollárra csökkent.
Jórészt az olajár emelkedésének volt tulajdonítható az amerikai piacok mérsékelten erős zárása is hétfőn 0,5-0,7 százalék nyereséggel, ámbár az Alcoa jelentésével kedden induló negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló szezon valamelyest kordában tartotta a befektetői aktivitást. Elemzők némi nyereségcsökkenést várnak a tőzsdei vállalatoktól a harmadik negyedévre.
Az ázsiai indexek vegyes eredménnyel indították a keddi kereskedést, a fókuszban a közel hét százalékot veszítő Samsung részvénnyel. A Samsung kénytelen volt leállítani a Galaxy Note 7 okostelefon gyártását, mivel a túlhevülésre hajlamos készülék első szériájának visszahívása után a cserére gyártott szériánál is hasonló problémák jelentkeztek. Az európai tőzsdei nyitás előtt bő másfél órával a szöuli index több, mint egy százalék veszteséget mutatott.
Tokió a jen gyengülésének köszönhetően egy százalék nyereségbe emelkedett a hétfői szünnap után. A Takata részvénye nyolc százalékkal esett. A Wall Street Journal beszámolója szerint a légzsákokat készítő vállalat csődeljárást készül kérni maga ellen.
Hongkong közel másfél százalékkal esett, míg a kínai árfolyamindexek egy hét szünet után erősödtek, a sanghaj-sencseni gyűjtőindex 0,3 százalékkal emelkedett.

MTI 2016. október 11., kedd