Kezdőlap Események Varsóban mutatják be Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjét

Varsóban mutatják be Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjét

Sopsits Árpád A martfűi rém című pszicho-thrillere a hétvégén kezdődő varsói nemzetközi filmfesztivál versenyében lesz először látható október 9-én. Az A-kategóriás filmünnep műsorra tűzi továbbá az Ernelláék Farkaséknál, a Liliom ösvény és az Indián című magyar alkotásokat is.

A pénteken kezdődő 32. varsói nemzetközi verseny a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett egyike a 15 A-kategóriás filmfesztiválnak. A fődíjért, a Warsaw Grand Prix-ért, amelyet eddig még sosem nyert el magyar alkotás, idén Sopsits Árpád, a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó új filmje indul – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.
A történet szerint halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség van, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros ragadozóját. A valós eseményeken alapuló pszicho-thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról – áll a közleményben.
A Filmalap támogatásával készült film legfontosabb szerepeiben Bárnai Péter, Hajduk Károly, Anger Zsolt, Jászberényi Gábor, Trill Zsolt, Szamosi Zsófi és Balsai Mónika látható. A forgatókönyvet Sopsits Árpád írta, az operatőr Szabó Gábor volt, producerei Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila.
A martfűi rém a magyar mozikban november 10-től lesz látható.
A rövidfilmek varsói versenyébe kapott meghívást Simonyi Balázs legújabb alkotása, az Indián, amely a szocializmus utolsó éveinek úttörőtáborában játszódik és korábban már szerepelt a budapesti Friss Hús fesztiválon.
Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című Karlovy Vary fődíjas filmje a Discoveries című válogatást gazdagítja, míg Fliegauf Bence februári Berlinálén bemutatott legutóbbi rendezése, a Liliom ösvény a külön programban lesz látható.
A világszerte számos rangos fesztiváldíjjal méltatott Rengeteg, Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmeket jegyző Fliegauf Bence a varsói filmfesztivál játékfilmes zsűrijének tagja lesz idén.