Kezdőlap Gazdaság BÉT – Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

BÉT – Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Eltérően látják a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője oldalazó kereskedésre számít közepesen erős forgalom mellett.
Hozzátette: a héten a kereskedés irányát a Moody’s nemzetközi hitelminősítő döntése befolyásolja majd, ugyanis a hitelminősítő várhatóan pénteken vizsgálja meg a magyar államadós-besorolást.
Az elemző elmondta: a Moody’s az egyetlen hitelminősítő, ahol Magyarország még nem került a befektetésre ajánlott kategóriába.
Ballai Zoltán a szerdán várható makroadatokról kiemelte: délelőtt 10 órakor érkezik a német munkanélküliségi adat, ami némileg befolyásolhatja a magyar piacot.
Az elemző a vezető részvényeknél erősödést vár közepes forgalom mellett.
Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: negatív tartományban nyithat a BUX, ugyanis az amerikai elnökválasztás előtti bizonytalanság miatt egész héten csökkentek az európai tőzsdeindexek is. Ugyanakkor a gyorsjelentési szezon Magyarországon és a várható Moody’s döntés pénteken piaczárás után pozitívan befolyásolhatja a magyar eszközök árfolyamát és a forint kurzusát.
A vezető részvényeknél kiemelte: várhatóan csütörtökön érkezik a Richter, pénteken a Mol gyorsjelentése, a Mol pedig szerdán a piaczárás után közli az októberi finomítói és petrolkémiai árrés adatait.
Kiss Mónika felidézte: októberben a Mol hordónként 5,8 dollár szeptemberi finomítói marzsról és tonnánként 593,4 euró petrolkémiai árrésről adott számot, de piaci hatása korlátozott maradhat.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 113,10 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 29 802,79 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 7,3 milliárd forint volt. A Mol 200 forinttal, 1,09 százalékkal 18 095 forintra csökkent, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 69 forinttal, 0,88 százalékkal 7900 forintra erősödött, forgalmuk 3,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,43 százalékkal 465 forintra esett, forgalma 167,4 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,60 százalékkal 6045 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

MTI 2016. november 2., szerda