Kezdőlap Rendőrségi hírek Felkészülés a téli időjárásra

Felkészülés a téli időjárásra

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az utakon közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a téli időszakban.

A tapasztalatok alapján a téli időjárás során több olyan közlekedési baleset történik, amikor a csúszós utak és romló látási viszonyok miatt ütköznek össze a járművezetők. Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, ugyanis a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.

A köd, az ónos, szitáló eső, a nedves, csúszós utak az elkövetkező időszakban mindennapossá válnak. Főleg éjszaka, de nagyon gyakran a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont alatti hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a sofőröktől. A téli útviszonyok között nagyobb követési távolságot kell tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a gumiabroncsok csökkent tapadására. A havas, latyakos időben a gyalogosok figyelme a járda melletti tócsákra irányul, mivel igyekeznek elkerülni, hogy belelépjenek. Éppen ezért az autósoknak számítani kell arra, hogy egy váratlan pillanatban a gyalogosok az úttestre kerülhetnek, a jármű elé. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.

Továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani a gépjárművek megfelelő téli felkészítésére. Nem szabad megfeledkezni a hideg időjárásnak ellenálló hűtő – és ablakmosó folyadékok biztosításról, valamint szükség esetén gondoskodni kell jól működő ablaktörlő lapátokról, jégkaparóról, jégoldó sprayről. A téli gumiabroncsok időben történő cseréjének kiemelt jelentősége van, mivel a nyári gumiabroncsok csak 7 Celsius fokig biztosítanak megfelelő tapadást. A téli abroncsokat lágyabb keverékkel és eltérő mintázattal gyártják, ennek köszönhetően megfelelő teljesítményt nyújtanak csúszós, illetve vizes útfelületen is.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az utakon közlekedőket, hogy a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel és körültekintően közlekedjenek.