Kezdőlap Zenei élet Fleetwood Mac: Mirage

Fleetwood Mac: Mirage

A Fleetwood Mac a 70-es, 80-as években öt többszörös platina lemezt adott ki, amelyek egyike az 1982-es Mirage volt. 2016-ban a híres album három verzióban is elérhetővé válik a rajongók számára: a legegyszerűbb csomag a lemez újra maszterelt változata, amelyen megszólal a “Hold Me”, a “Gypsy”, az “Oh Diane” és a “Straight Back” is.

A Mirage LP a brit-amerikai együttes 13. nagylemezeként jelent meg 1982. jónius 18-án, és merőben eltérő hangulatvilágot képvisel, mint a három évvel korábbi legendás Tusk. A contry-s, soft rockos hangzás hatalmas sikert hozott – és olyan nagy, slágerlistás dalokat mint a Hold Me, a Gípsy, az Oh Diane, Love In Store és a Can’t Go Back. Vagyis praktikusan fogalmazva, a 12 dalos vinylről öt dal lett slágerlistás az első 12-ben Amerikában és Angliában egyaránt! A Mirage fantasztikus sikert hozott nem csak a Fleetwood Mac-nek, de pop-történeti szempontból is.

A kritika amúgy éppen könnyed, popos hangulata miatt nem tapsolt olyan lelkesen ennek a lemeznek, mint a közönség – ezzel együtt éppen abban az időszakban készült, amikor már a két női énekes: Stevie Nicks és Lindsay Buckingham szólókarrierjét (is) építgette, és ennek ellenére nagyon kompakt képet mutat. Nem kevesebb, mint 2 milliónál is többet adtak belőle csak az USA-ban, 300 ezret az Egyesült Királyságban, 250 ezret Németországban, 200 ezret Franciaországban, továbbá további több mint 300 ezret a világ további részén. Úgyhogy a Mirage valósággal letarolta a poppiacot egy olyan korszakban, mikor jóformán mindenki az újhullámra figyelt már csak.

A jövőre 50. éves zenekart ünneplő, jövőre 35 éves lemez az újrakiadásban az 1 CD-s változat mellett különféle kibővített verziókban is kapható. A két CD-s változat a remaszterelt CD mellett egy második lemezt is taralmaz, amely 19 eddig szinte sosem hallott számmal lepi meg a hallgatókat. A Warner kiadó egy különleges kiadvánnyal is meglepi a gyűjtőket: ez a limitált példányszámban megjelenő deluxe csomag az előző kettő mellett egy harmadik korongot is tartalmaz, amelyen egy 82-es koncertfelvétel található. Ezen csomag része ezen kívül egy audio DVD és egy bakelit lemez is az eredeti dalokkal.

Komlós József JR