Kezdőlap Egészség Folytatódnak a vízvizsgálatok

Folytatódnak a vízvizsgálatok

Folytatódnak a vízvizsgálatok: újabb 30 tanya kaphat lehetőséget

Ismét sikerrel pályázott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium „A tanyák, valamint az alföldi tanyás térségek megőrzése és fejlesztése érdekében a települési és térségi fejlesztések támogatása” című felhívására. Cél: a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzése.

A korábbi pályázatnak köszönhetően az idei esztendőben 66 kút vizének vizsgálatát végeztük el ingyenesen, jelen felhívás keretében pedig újabb 30 darab ásott vagy fúrt kút vízminőségét tudjuk kielemeztetni. Jelentkezni a decemberre tervezett felhívás szerint lehet majd a megye minden településéről. Az elbírálás során előnyben részesülnek azok, akik jelentkeztek, de az előző pályázat során kimaradtak.

A kutak vízminőség vizsgálata a következőképp zajlik:

1. Az előkészítés során kiválasztott 30 tanyai gazdaságban vízmintavétel és GPS koordináták felvételének megszervezése, logisztikai feladatok ellátása. A kiválasztott akkreditált laboratóriummal a vízmintavétel helyszíneinek és időpontjainak egyeztetése, a tanyai gazdaságok kiértesítése.

2. Vízminta vétele, GPS koordináta meghatározása 30 tanyán.

3. Laboratóriumi vizsgálatok elvégzése 30 mintára.

4. Adatbázis kialakítása a laboratóriumi vizsgálatok eredményeiből. A vizsgálati eredmények adatainak rögzítése elektronikus felületen.

5. Az adatok feldolgozása, értékelése.

Kecskemét, 2016. november 8.