Kezdőlap Zenei élet J. S. Bach: Orgonaművek II. – Teleki Miklós

J. S. Bach: Orgonaművek II. – Teleki Miklós

Teleki Miklós orgonaművész – folytatván korábbi Hungaroton lemezét – a hetekben egy újabb Bach-albummal örvendeztette meg az orgonamuzsika kedvelőit.

A komolyzenei sikerdarabok között van néhány, amely széles átjárást biztosít a popularitás felé. Melyeket a klasszikus zene iránt amúgy különösebben nem érdeklődők is szívesen meghallgatnak, sőt még koncertekre is elmennek miatta. Bach zenéje, és különösen népszerű orgonadarabjai vitathatatlanul ezek közé tartoznak.

Bach szép, elegáns, és gondolatra sarkalló harmóniái meg a templomi környezet által sugárzott lelki feltöltődés a kívülállók számára is egyértelmű, azonnal befogadható élményt jelent. A hatalmas hangszer különleges, zenekarszerű – de mégis semmi mással össze nem hasonlítható – hangzása pedig lenyűgöz és már a közelgő ünnepek magasztosságát, de vele együtt intimitását idézi.

E lemez alkotója így fogalmaz legújabb lemezének ajánlásában: „Johann Sebastian Bach zenéje számomra mindazt jelenti, ami nemes az emberiség történetében: az értelem és érzelem legharmonikusabb ötvözete. Lemezünk programja szabad válogatás a zeneszerző életművének különböző korszakaiból és az általa alkalmazott különféle zenei formákból a sokszínűség, változatosság jegyében. A felvételt a siófoki evangélikus templom 17 regiszteres, teljesen mechanikus orgonáján készítettük, melynek hangképe alapvetően a szász, barokk hagyományokat követi.”

Teleki Miklós orgonaművész a koncertező művészek közé tartozik: évente 70-80 hangversenyt ad. Rendszeresen fellép a budapesti Szent István Bazilikában, és különleges kapcsolat fűzi a Balatonhoz: 2011-től a – jelen CD felvételeinek is helyszínt biztosító – siófoki evangélikus templom címzetes orgonaművésze. De sokszor zenél a hévízi Szentlélek templomban, és Balatonbogláron is. Ennek köszönhetően nemcsak kidolgozott, de koncerteken kiérlelt kiváló előadásokban lehet részünk a lemez hallgatása közben.

A Hungaroton kiadványa Johann Sebastian Bach orgonaműveit igen változatos összeállításban tartalmazza Teleki Miklós előadásában. Felkerült rá a Vivaldi-átirat d-moll concerto BWV 596, a c-moll partita BWV 767, g-moll fúga BWV 578, Prelúdium és fúga BWV 552 – és ne feledkezzünk meg az abszolút karácsonyi hangulatú Pastorale BWV 590 darabról sem. Hiszen ezt a szép albumot körül lengi a közelgő adventi időszak és a karácsonyi ünnepek hangulata.

Komlós József JR