Kezdőlap Események Múzeumpedagógiai előadások a Ráday Múzeumban, a Fuxreiter Ásványgyűjteményben

Múzeumpedagógiai előadások a Ráday Múzeumban, a Fuxreiter Ásványgyűjteményben

ÁSVÁNYOKRÓL KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK – Előadássorozat

Az első alkalom november 5. szombat

Az előadások időpontja:

10.00 órától – Gyerekeknek (4-12 év)

A kőleves – Ismerkedés az ásványokkal és a kőzetekkel. Hol találhatunk szép kristályokat?

Hogyan nevezik el az ásványokat? Létezik-e élő ásvány?

16.00 órától – Felnőtteknek, középiskolásoknak, egyetemistáknak

Drágakövek és féldrágakövek – Mitől „drága” egy kő? Mitől lesz egy ásvány értékes?

Elromolhat-e egy drágakő? Néhány szó a csiszolásról.

A helyszín: RÁDAY MÚZEUM

Kecskemét, Kálvin tér 1. Ókollégium

A programról:

A nemrég elhunyt Fuxreiter András (1942-2016) gazdag ásvány- és kőzet gyűjteményét évekkel ezelőtt a Ráday Múzeum fogadta be, ahol azt annak gyarapítója és gondozója élete utolsó napjáig rendszerezte.

András célja a kezdetektől fogva az volt, hogy az érdeklődő nagyközönség folyamatosan és minél közelebb kerülhessenek az élettelen természet csodáihoz itt, Kecskeméten is. Az ő szellemét viszi tovább az immár nevét viselő Kecskeméti Ásványgyűjtők Baráti Köre mellett a befogadó-őrző Ráday Múzeum az Ókollégium patinás épületének folyamatosan megújuló kiállító- és közösségi tereiben.

Az elkövetkező napokban egy négy alkalomból álló, a jövő év májusáig tartó múzeumpedagógiai sorozat indul „ÁSVÁNYOKRÓL KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK” címmel. Az első programra 2016. november 5-én, szombaton kerül sor. Délelőtt 10 órától elsősorban a négy-tizenkét éves korú gyerekeknek szól „A kőleves. Ismerkedés az ásványokkal és kőzetekkel…” tematikájú színes előadás, bemutató. Ugyanezen a napon délután 4 órától pedig a drágakövek és a féldrágakövek izgalmas birodalma tárul fel, – elsősorban a középiskolások, egyetemisták és a felnőtt korosztály érdeklődését megcélozva. Az előadásokat minden alkalommal Dr. Fuxreiter Mónika biokémikus (a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa), a gyűjteményalapító leánya tartja.

DR. FUXREITER Mónikáról

Született Kecskeméten (1969). Az ELTE-n PhD fokozatot szerzett a kémia tudományok területén. Oktató, témavezető munkát egyaránt folytat. Ösztöndíjas vendégkutatóként Izraelben és Angliában töltött időt.

2012-től tudományos főmunkatárs a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében. A Magyar Biokémiai Társaság és az Amerikai Biofizikai Társaság tagja. Többszörös Bolyai ösztöndíjas. 2009-ben elnyerte a Bolyai Aranyérmet, valamint a L’Oreal-UNESCO ”Nők a tudományért” díjat. 2014- ben az Év Női Kutatója elismerésben részesült. Szakterülete a fehérjekutatás. Két gyermek anyja.

RÁDAY MÚZEUM

Kecskemét, Kálvin tér 1. Ókollégium

Tel./fax: 76 486-226

E-mail: [email protected]