Kezdőlap Zenei élet Szeder: Táncolj velem, élet!

Szeder: Táncolj velem, élet!

Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina gitáros- dalszerző-előadó és zenekara két éve jelentkezett elsőként egy mini-albummal, és debütáló klipjével – most pedig a Tom Tom Recors jóvoltából megjelenhetett első igazi albuma is.

Vibráló energia, vidám, humoros dalszövegek, franciás könnyedség jellemzi Szeder új albumát, melynek révén nekem egyből a kiadó egy másik énekesnője: a már ismertebb Boggie zenei világa jutott eszembe. A „Táncolj velem, élet!” persze egy egészen más hangütésű előadót mutat be, de Szeder alternatív elemekből, jazzes hatásokból, és könnyed popularitásból összegyúrt világa is ugyanazt a kedvesen játékos, finoman letisztult világot jeleníti meg nekem.

Maga az énekesnő egy helyütt így vallott frissen megjelent a projektjéről: „A második album, bár sok mindenben követi az első lemez hangulatát, stílusát, én úgy érzem vagányabb, bátrabb lett, ami a gazdagabb hangzásnak, és talán az elektromos gitárnak is köszönhető, amit most elég sok dalban használtam ellentétben az eddigi kizárólagos akusztikus gitáros kísérettel.

Persze teljesen nem szakadtunk el attól az akusztikus világtól, amit tőlünk megszoktak, csak Fenyvesi Márton társ producerrel vittünk bele még egy nagy adag spirituszt, és így új távlatok nyíltak meg. Én is sokkal merészebben nyúltam nem csak a zenéhez, de a szövegekhez is. A lemez minden sora belőlem fakad, valahogy egyre mélyebbről engedtem feltörni az érzéseket, amelyek aztán dalok formájában öltöttek testek. Nehéz időszakon vagyok túl, így sok a drámával teli, szomorú dal is, de remélem, megnyugvást tudnak nyújtani másoknak is, ahogy nekem is segített kiénekelnem magamból.”

Az új Szeder lemez, mint az előadó fejlődésének egy mérföldköve is megjelenik tehát, de sokak számára maga a bemutatkozás lesz. S ilyen formájában biztosan állíthatom, hogy intelligens alkotásként és kellemes meglepetésként jelenik meg a poppiacon. Egy igazán színes, mélységekben és gondolatokban gazdag, a humort és az iróniát, sőt az öniróniát sem nélkülöző album ez. Egy érettebb művész kis univerzuma bontakozik ki benne, aki nem fél az intimitástól, tud és mer játszani, és belenézni abba a bizonyos tükörbe is, ha kell.

Komlós József JR