Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a kereskedés kezdetekor a főbb európai tőzsdéken.

A határidős indexjegyzések alapján az euróövezeti EuroStoxx50 index a keddi 3023 pontos zárás után 3004 ponton kezdheti a szerdai kereskedést. A londoni FTSE-100 index 37 ponttal 6880 pontra, a frankfurti DAX 84 ponttal 10 442 pontra, a párizsi CAC-40 pedig 61 ponttal 4431 pontra csökken kezdéskor.
Kedden az európai tőzsdék nagy veszteséggel zártak. Gyengültek az amerikai tőzsdeindexek is, és – a Wall Street “félelmi indexét” követve – mélyen mínuszban indították a szerdai globális kereskedési napot az ázsiai piacok is.
Az elkövetkező harminc napra vonatkozóan az árfolyam-ingadozási várakozásokat számszerűsítő és a Wall Street “félelmi indexének” tekintett CBOE Volatility Index az elmúlt hat nap alatt 40 százalékkal emelkedett. Az index a Brexit-szavazás óta első alkalommal erősödött hat egymást követő napon. Elemzők az index emelkedését a Wall Street által preferált elnökjelölt csökkenő győzelmi esélyeinek tulajdonítják.
A választási aggodalmak miatt a dollárnak hat hete a legrosszabb napja volt a keddi. A hat fő devizával szembeni árfolyam-alakulást követő dollár-index 0,7 százalékkal csökkent. Az arany viszont egy havi csúcsot érintett kedden.
Szerdán az ázsiai kereskedésben a dollár tovább gyengült, az arany ára pedig drágult. Az európai piaci kezdés előtt két órával az eurót 0,10 százalékkal jegyezték erősebben 1,1067 dolláron, az arany határidős jegyzése pedig 0,44 százalékkal állt magasabban unciánként 1293,65 dolláron.
Kedden az olaj ára már a negyedik egymást követő napja csökkent. A keddi csökkenést az OPEC termeléscsökkentési megállapodásának egyre halványuló esélye és az amerikai nyersolajkészletek váratlan mértékű múlt heti növekedése váltotta ki. A Brent nap közben hordónként 47,72 dolláros áron egy havi mélypontot is érintett nap közben. A Brent ára egy hét alatt több mint hat százalékkal, a WTI ára közel hat százalékkal gyengült.
Szerdán az ázsiai kereskedésben a Brent ára 0,71 százalékkal 47,80 dollárra, a WTI pedig 0,81 százalékkal 46,29 dollárra csökkent.
Európában az euróövezeti EuroStoxx50 index kedden 1,05 százalékkal, az európai FTSE Eurofirst 300 index 1,04 százalékkal gyengült. A frankfurti DAX 138 ponttal, 1,30 százalékkal 10 526 pontra, a londoni FTSE-100 index 37 ponttal, 0,53 százalékkal 6917 pontra, a párizsi CAC-40 index 38 ponttal, 0,86 százalékkal 4470 pontra esett.
Az amerikai tőzsdeindexek 0,6-0,7 százalékkal zártak gyengébben szerdán. Az európai kereskedés kezdete előtt két órával Tokió 1,7 százalékkal, Szöul 1,4 százalékkal, Hongkong 1,3 százalékkal, Tajvan 1,4 százalékkal állt mínuszban. A sanghaji és sencseni tőzsdék közös indexe, a CSI300 0,6 százalékkal gyengült.
A tőzsdei befektetői döntéseket, az árfolyamok alakulását szerdán Európában az amerikai választási esélyek latolgatása mellett a fontosabb makrogazdasági mutatók sorában a Markit Economics gazdaságkutató intézet októberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe, valamint a németországi munkanélküliség októberi alakulása befolyásolhatja.
Kora délután jelenik meg az ADP adatfeldolgozó szolgálat októberi amerikai foglalkoztatási jelentése. A foglalkoztatás alakulása a Fed monetáris politikai döntéseinek egyik legfontosabb tényezője. Szerdán este ér véget a Fed novemberi kamatdöntő ülése. Elemzők az elnökválasztásra való tekintettel semmilyen lényeges monetáris politikai jelzést nem várnak a Fed-től, szinte biztosra veszik azonban az irányadó kamatok megemelését a következő, decemberi ülésen.

MTI 2016. november 2., szerda