Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Megrázta a világpiacokat Trump várható győzelme

Tőzsde – Megrázta a világpiacokat Trump várható győzelme

A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út.

A pénz-, értékpapír- és árupiacok egyöntetűen arra számítottak, hogy a demokrata párti rivális, Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást a politikai kívülállónak számító Trumppal szemben. A befektetők attól tartanak, hogy Trump győzelme politikai és gazdasági bizonytalanságokat okozhat, így a dollár árfolyama, a nyersanyagok ára és a tőzsdék zuhanórepülésbe fordultak.
Egy japán elemző úgy fogalmazott, hogy ez egy deja vu, ami a Brexitet idézi fel, azt a pillanatot, amikor a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott júniusi népszavazáson győzött a kiválást támogatók tábora. Arra az eredményre senki nem számított, így a piacokon hatalmas kilengéseket váltott ki.
A határidős piacokon 3,5 és 4,5 százalék körüli mínuszban állnak a vezető tőzsdeindexek. A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 3,52 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 4,31 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 4,69 százalékos mínuszban áll, míg a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 4,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 4,47 százalék körüli veszteségben indíthatja a kereskedést.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben nagyon erős veszteségben zártak a tőzsdén, élükön Japánnal.
Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,43 százalékkal, 16 238,50 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 4,57 százalékkal, 1301,16 pontra zuhant zárásra. A dél-koreai Kospi 2,57 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,92 százalékos mínuszban zárt. Kínában enyhe veszteségben – Sanghajban 0,15 százalékos, Sencsenben pedig 0,36 százalékos mínuszban -, míg Hongkongban 3,15 százalékos csökkenéssel közelítenek a záráshoz az irányadó mutatók.
A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,92 százalékkal, 429,82 pontra süllyedt.
A dollár jelentősen gyengült a főbb devizákhoz képest. A dollárindex – a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató – 1,47 százalékkal 96,44 pontra csökkent.
Az olaj ára is esett. Közép-európai idő szerint reggel negyed nyolckor az észak-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 44,97 dollárba került, 1 dollár 7 centtel, 2,32 százalékkal csökkent az ára az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 1 dollár 12 centtel, 2,49 százalékkal, 43,86 dollárra esett.
Kedden enyhe nyereségben zártak a tőzsdék szerte a világon. Frankfurt 0,24, London 0,53, Párizs pedig 0,35 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, míg New Yorkban a Dow Jones 0,40 százalékkal, az S&P 500-index 0,38 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,53 százalékkal nőtt.

MTI 2016. november 9., szerda