Kezdőlap Zenei élet Végh Schubertet vezényel

Végh Schubertet vezényel

Egy különleges képességű és hatalmas hatású magyar művész előtt tiszteleg a BMC Records kiadványa: melyen Franz Schubert első négy szimfóniáját vezényli Végh Sándor az általa akkor már tizennyolc esztendeje formált – és a legjobb éveit élő Camerata Academica élén.

Végh Sándor fantasztikus kisugárzását, személyének derűsen kedves varázsát senki nem feledi, aki valaha látta vezényelni. Élete vége felé, már idősen, még eljött egy magyar turnéra zenekarával: azokat a maradandó emlékű koncerteket idézi fel a BMC Records „Végh Magyarországon” című előző koncertkiadványa, melyen a Nagy C-dúr szimfónia is helyet kapott.

A most megjelent dupla albumon szereplő első négy szimfónia felvétele is akkoriban készült, még ha nem is Magyarországon. A jelen összeállításban hallható, eddig kiadatlan felvételeket a Kölni Filharmónia koncerttermében rögzítették a Camerata Academica Schubert-ciklusán, melynek keretében 1996. május 26-a és június 2-a között a szerző összes szimfóniája megszólalt.

Tudott tény, hogy Végh Sándor életében Schubert zenéje különleges szerepet töltött be, mélységes tisztelettel fordult felé, és nagyon sokat foglalkozott vele. Schubert kamarazenéjét, köztük vonósnégyeseit gyakran játszotta, a B-dúr és az Esz-dúr zongorástriót és a C-dúr vonósötöst többször is Pablo Casals kamarapartnereként.

A Camerata Salzburg élén Schubert összes szimfóniáját vezényelte, s a nyolc szimfónia közül a négy utolsó már eddig is elérhető volt CD-ken az általa dirigált Camerata Academica előadásában. Az első négy szimfónia viszont, melyeket Schubert 1813 és 1816 között komponált, eddig nem voltak elérhetőek Végh Sándor vezényletével. Ezért is keltett azonnal nemzetközi érdeklődést ez a két CD-s kiadvány, mely megjelenése után nem sokkal a rangos Diapason zenei szaklap „Diapason D’Or” kitüntetését is megkapta.

Az első négy szimfónia – melyeket a szerző 1813 és 1816 között komponált – talán kevésbé favorizáltak akár koncerteken, akár lemezeken, mint a Befejezetlen, vagy a Nagy C-dúr. Ezzel együtt gyönyörű művek. Valóban érdemes újra felfedezni őket egy olyan zenész óriás dirigálásában: mint Végh Sándor, meg egy olyan kiváló zenekarral, mint amilyen a kezei között szárnyaló Camerata Academica.

Komlós József JR