Kezdőlap Események A biogáz nemcsak környezetbarát, gazdaságos is

A biogáz nemcsak környezetbarát, gazdaságos is

Lezárult a kecskeméti Pilze-Nagy Kft. biogázüzemének fejlesztési projektje

 Hamarosan lezárul az a Norvég Alap által támogatott projekt, amelynek célja a kecskeméti Pilze-Nagy Kft. biogázüzemének környezetbarát fejlesztése volt.  Az együttműködésre épülő programban a cég mellett részt vett a norvég TEL-TEK Kutatóintézet és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is.  A projekt zárásaként rendezett konferencián nemcsak a mintegy két és féléves munka eredményeiről számoltak be, hanem kitekintést adtak a biomassza energetikai hasznosításának jelenlegi helyzetére és lehetőségeire, valamint a klímaváltozásból fakadó feladatokra Bács-Kiskun megyében. 

 

A laskagomba-termesztéssel és alapanyag-előállítással foglalkozó Pilze-Nagy Kft. mintegy negyedszázados tevékenysége során mindig is szem előtt tartotta a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait. Ennek jegyében épült fel 2007-ben a cég kecskeméti telephelyén az elsősorban a gombatermesztés hulladékait hasznosító biogázüzem.

Somosné dr. Nagy Adrienn, biológus, a cég ügyvezetője előadásában azt is kifejtette, hogy a biogáz az egyik legsokoldalúbb környezetbarát energiatermelő eljárás.  A biogázüzem működésének lényege, hogy szerves anyagok levegőtől elzártan biológiai folyamatok során energianyerésre alkalmas gáz termelése mellett lebomlanak, a maradékanyagot pedig tárolókban helyezik el. Az üzemben a mezőgazdaságban keletkező hulladékokat használnak fel,  a fermentorból a gázképződés után kikerülő melléktermék – a hazai jogszabályok szerint hulladék – pedig értékes anyag a talajerő-utánpótláshoz.  Ezzel együtt az is fontos, hogy az üzem a lehető leghatékonyabban, minél kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett állítson elő bioenergiát és járuljon hozzá a cég eredményes működéséhez is.

Ezzel a célkitűzéssel nyújtott be pályázatot a cég – együttműködve a norvég TEL-TEK kutatóintézettel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel –  a Norvég Alap „Zöld ipari innováció” programjában, amelynek célja, hogy versenyképesebbé válhassanak a „zöld vállalkozások”,  és szélesebb körben megjelenhessenek a környezetvédelmi szempontok az iparban.  A program a norvég szakemberek és más európai országok szakembereinek együttműködését is ösztönzi.

A konzorcium mintegy 181 millió forintnyi támogatást kapott a projekt megvalósítására, amely két fő elemet foglalt magába: az üzemben felhasznált szerves anyagok hasznosulási hatékonyságának javítását, valamint az energiaátalakítás során keletkező füstgázok tisztítását.  A célkitűzések számokban kifejezve:  25 %-kal csökken az üzem alapanyagigénye, 20 %-kal növekszik a szerves anyag lebontási hatásfoka, 30 %-kal csökken a kibocsátott melléktermék mennyisége és 80%-kal kisebb lesz a füstgázkibocsátás.

A projektben közreműködő kutatók azt vizsgálták, mivel lehet kezelni a szálas szerves anyagokat a gáztermelődés javítása érdekében. Az alkalmazott technológia egyik elemeként a fermentorból kikerülő melléktermék egy részét nem helyezik el a tárolókban, hanem biológiai és mechanikai komplex előkezelés után visszajuttatják a fermentorba, vagyis újra bevonják az energiatermelési folyamatokba. Ez a többlépcsős anyagkezelési technológia olyan újszerű megoldásokat tartalmaz, amilyenre mezőgazdasági biogázüzemben még nincs példa.

Hargitai Attila, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos munkatársa azokról a laboratóriumi kísérletekről számolt be a zárórendezvényen, amelyekkel a norvég partner módszerei szerint azt vizsgálták, milyen enzimekkel, enzimkeverékekkel érdemes kezelni az alapanyagot, hogy elősegítsék a minél hatékonyabb lebomlást. A kutató azt is elmondta, hogy a laboratóriumi kísérletek után most folyik az üzemi kísérlet, aminek még nincs összesített eredménye, de az üzemeltető kedvező változásokról számolt be.

A norvég TEL-TEK kutatóintézet nemcsak a kutatásmódszertan rendelkezésre bocsátásával járult hozzá a projekt sikeréhez, hanem elkészítették a Pilze-Nagy Kft. biogázüzemének energiamérlegét és annak statisztikai elemzését is. Az eredményeket a zárórendezvényen Jon Hovland projektmenedzser mutatta be.  A kutatóintézet munkatársai 2013 januárjától kezdődően elemezték a rendelkezésre álló adatokat, amelyekből jól látszik, hogy egyre hatékonyabb a biogázüzem működése. 2015 júniusától látványosan megfigyelhető az energiatermelés növekedése a melléktermék mennyiségének csökkenése mellett, ami részben a felhasznált alapanyagoknak is köszönhető.  Jon Hovland nagyon jónak ítélte a Pilze-Nagy Kft. biogázüzemének működését.

A zárórendezvény arra is alkalmat adott, hogy a résztvevők megismerjék a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat törekvéseit a klímaváltozás negatív hatásainak kiküszöbölésére. Rausch Sándor, a közgyűlés alelnöke többek között bemutatta azokat a programokat, amelyek a gazdaság diverzifikációjával, a humánerőforrás fejlesztésével elősegítik az alkalmazkodást.

A PANNON Pro Innovációs Kft. projektmenedzsere, Gyalai-Korpos Miklós azokról a kutatásokról szólt, amelyekkel feltérképezték a gazdaság, a tudomány és a nyilvánosság vélekedését, hogy milyen tevékenységek, együttműködések szükségesek a Duna Régióban a biomassza alapú gazdaság megerősítéséhez, illetve milyen akadályozó tényezőket kell ehhez leküzdeni. A projektmenedzser azt is hangsúlyozta, a biogáznak az eddiginél nagyobb szerepe lehet a biomassza értékláncban. A biogázra, mint a „biofinomítókból” kikerülő hulladékok, melléktermékek végső hasznosítójára kell tekinteni.  Ezzel körkörössé tehető a szerves anyagon alapuló gazdasági tevékenységek rendszere.

A mezőgazdasággal foglalkozókat, az erdészeket, az ipart, az oktatást és a kutatást igyekszik hálózatba szervezni az a projekt, amelynek célja a mezőgazdasági és erdészeti hulladék és melléktermékek innovatív hasznosítása biomasszaként – az AGRIFORVALOR projektet Kurucz Katalin, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. osztályvezetője mutatta be a zárórendezvényen. A projektben létrehozott konzorciumnak 6 országból 16 tagja van. Magyarországon a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. mellett tagja a konzorciumnak a Pilze-Nagy Kft.

 

„Biogáz üzem működésének hatékonyságát növelő és károsanyag- kibocsájtásának csökkentését lehetővé tevő, innovatív technológiák kifejlesztése”

Projekt száma: HU 09-0057-A1-2013

Projektgazda: Pilze-Nagy Kft.

Projektpartner: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Donorpartner: TEL-TEK Kutatóintézet

A megítélt támogatási összeg: 180 762 429 Ft

Támogatási intenzitás: 85,82 %

Projekt megvalósítási időtartama: 2014.05.05. – 2016.12.31.

Megvalósítás helyszíne: 6000 Kecskemét, Talfája 66/A