Kezdőlap Zenei élet Benedek Elek: A mindent járó malmocska, Világszép Nádszál kisasszony és más mesék...

Benedek Elek: A mindent járó malmocska, Világszép Nádszál kisasszony és más mesék – Pogány Judit előadásában

 

A Hungaroton legújabb hangoskönyvében a nagy mesemondó, Benedek Elek klasszikus történetei közül válogatva rögzített nyolc mesét a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Pogány Judit előadásában.

Benedek Elek újságíró, író, és országgyűlési képviselő is volt egy személyben – de ma mégis elsősorban, mint „a nagy mesemondó” él képzeletünkben. Joggal, hiszen egész életét tette fel a magyar nép művelésére, és ezen belül is a gyermekek nevelésére, megismertetvén velük hagyományaikat, történelmüket. Az ebben gyökerező nagyszerű meséin pedig generációk egész sora nőtt fel a múlt századfordulótól napjainkig.

Benedek Elek bölcsésztanulmányait Székelyudvarhelyen, majd Budapesten végezte, és mát diákkorában néprajzi gyűjtőútra ment Sebesi Jóbbal. Először újságíró lett, majd 1887-ben a nagyajtai kerület országgyűlési képviselővé választotta – 1892-ig töltötte be ezt a tisztséget 1889-tól egyre erőteljesebben vett részt a gyermekek nevelésében: részt vállalt a Pósa Lajos által indított első irodalmi értékű, hazafias szellemű gyermeklap: Az Én Újságom szerkesztésében, és Sebők Zsigmonddal együtt szerkesztője volt a Jó Pajtás gyermeklapnak.

Ifjúsági könyvsorozatot szerkesztett: Kís Könyvtár címmel, amelynek folytatása B. E. kis könyvtára-ként jelent meg. 1900-ban a Kisfaludy Társaságnak is tagjává vált.

Az ifjúság számára készült mese-átdolgozásait tartalmazó Ezüst Mesekönyv és Arany Mesekönyv tucatnyi új kiadásaival, újabb átdolgozásaival évtizedeken át a legfőbb és legjobb magyar mesekönyvek voltak. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt. 1921-ben hazatért a trianoni békeszerződés által Romániához csatolt Kisbaconba. Ott élt haláláig, ahol példaképe, szervezője volt a szárnyait bontogató romániai magyar kalákásoknak és a Cimbora című ifjúsági lapot szerkesztette.

Benedek Elek, mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Ifjúsági írásaival, szerkesztői működésével az élen járó pedagógusok között foglal helyet. Ezért is különösen örömteli, hogy nyolc meséje – Szép Cerceruska, Táltos Jankó, A mindent járó malmocska, Világszép Sárkány Rózsa, Az örök ifjúság vize, Szélike királykisasszony, Vízi Péter és Vízi Pál, Világszép Nádszál kisasszony – most a Hungaroton hangoskönyvek sorozatában is megjelent. Ráadásul nagyszerű előadásokban, hiszen azok előadója: Pogány Judit az egyik legjobb mesemondó, akit el lehet képzelni. Tökéletesen átadja a kicsinyeknek e meséket, melyeken mi is felnőttünk – azoknak minden izgalmával, színével, ízével.

Komlós József JR