Kezdőlap Gazdaság BÉT – Enyhe csökkenésre számítanak a tőzsdén az elemzők

BÉT – Enyhe csökkenésre számítanak a tőzsdén az elemzők

A nemzetközi piacokon uralkodó negatív hangulat miatt vélhetően enyhe csökkenéssel kezdődik a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: az olasz népszavazás eredménye csak akkor befolyásolhatja a BUX-index mozgását, ha a nemzetközi piacok ennek hatására indulnak el valamilyen irányba.
A vezető részvényeknél a nemzetközi trendek lesznek a meghatározók – tette hozzá.
Az elemző közölte: nagyon sok makroadat várható hétfőn, amelyek közül főként a 9 óra után érkező európai, illetve a délután érkező amerikai konjunktúraindexekre érdemes figyelni.
Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: az olasz népszavazás eredménye miatt az európai tőzsdék eséssel nyitnak majd, ezért a BÉT-en is tovább folytatódhat a kockázat csökkentése.
Az elemző szerint kiemelkedhet a Magyar Telekom részvénye a trendből, mivel a HSBC a korábbi 500 forintról 540 forintra emelte célárfolyamát a papírra.
A héten érkező fontos makro adatokról közölte: hétfőn a kiskereskedelmi forgalom első becslését, kedden pedig a harmadik negyedéves GDP második becslését teszik közzé. Szerdán az államháztartás központi alrendszerének novemberi adata jelenik meg, csütörtökön pedig az inflációs trendekre figyelnek a befektetők.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,70 pontos, 0,63 százalékos csökkenéssel, 29 808,49 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 7,2 milliárd forint volt. A Mol 185 forinttal, 0,99 százalékkal, 18 425 forintra csökkent, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 32 forinttal, 0,40 százalékkal, 7929 forintra esett, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,82 százalékkal, 484 forintra gyengült, forgalma 406,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 34 forinttal, 0,58 százalékkal, 5810 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.

MTI 2016. december 5., hétfő