Kezdőlap Zenei élet Dresch Mihály Quartet, Chris Potter: Zea

Dresch Mihály Quartet, Chris Potter: Zea

Két kiváló szaxofonos: a hatvanadik születésnapját tavaly ünneplő magyar Dresch Mihály és az idén negyvenötöt betöltő amerikai Chris Potter ad randevút egymásnak ezen a frissen megjelent albumon.

Dresch Mihály egy hazai jazz-legenda: Liszt-díjas érdemes művész, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki – és ezáltal a magyar kulturális hagyományt világszerte népszerűsíti koncerteken és lemezein. A Müpa Fesztivál Színházban bő négy éve készült felvételen is az ő etno-jazzben fogant szerzeményeit halljuk, elsőrangú zenésztársakkal együttműködésben.

A nála egy generációval fiatalabb másik szaxofonos világsztárt: a multi-instrumentalista Chris Pottert sem kell bemutatni a jazz kedvelőinek, mint ahogyan Dresch Mihály Qintettjének tagjai (Lukács Miklós – cimbalom, Hock Ernő – nagybőgő, és Baló István – dob) is a magyar jazz első vonalát képviselik. Nagy találkozást, egy kivételes alkalmat örökít meg tehát ez a 2012 tavaszán felvett anyag, mely most a szélesebb közönség számára is elérhetővé válik a BMC Records lemezkiadó új megjelenésén.

Más tekintetben is különleges pillanatot idéz fel ez a koncertlemez: nem sokkal azelőtt ugyanis, hogy erre a koncertre sor került volna, aláírásgyűjtés indult azért, hogy Dresch Mihály megkapja a legmagasabb művészi kitüntetést: a Kossuth-díjat. Hallgatva új lemezén a magyar népzenei hagyományt idéző dallamokat, népdalfeldolgozásokat, ehhez talán nincs is mit hozzáfűzni. Dresch Mihály úgy vitt és visz magyar színeket ebbe az amerikai műfajba, hogy szerves egységgé simul össze – a legmagasabb zenészi-alkotóművészi tökéllyel körítve.

Komlós József JR