Kezdőlap Diákélet Logisztikai mérnöki alapszakkal bővíti képzési palettáját a PAE GAMF Műszaki és Informatikai...

Logisztikai mérnöki alapszakkal bővíti képzési palettáját a PAE GAMF Műszaki és Informatikai Kara

 

2017 őszén kezdhetik meg tanulmányaikat az első logisztikai mérnök hallgatók a PAE GAMF Műszaki és Informatikai Karán.   A képzés indításával nemcsak a vállalati igényeknek igyekszik megfelelni a kar, a felvételizők körében is egyre keresettebb a logisztika.  Eddig a Dél-alföldi Régióban élők csak Budapesten vagy még távolabb vehettek részt logisztikai mérnöki alapképzésben, jövő szeptembertől azonban már Kecskeméten, a GAMF-on is tanulhatnak    akár duális formában is.

 

A GAMF az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtott végre oktatási tevékenységében.  Másfél milliárdos beruházással hátteret teremtett a járműmérnöki alapképzéshez, amelyet 2012-ben indított el.  Német tapasztalatok alapján gazdasági szereplőkkel szoros együttműködésben bevezette a “kecskeméti modellként” megismert duális képzést.   – A GAMF-nak alapvető célkitűzése egy olyan képzési rendszer kialakítása, amely rugalmasan megfelel a térség munkaerő-utánpótlási és fejlesztési igényeinek – hangsúlyozza dr. Kovács Lóránt, a kar dékánja.  A cégekkel egyeztetve ezért állandóan keressük, hogy milyen szakok, specializációk indítására van szükség. A logisztikai képzésnek vannak hagyományai a karon, a műszaki menedzser alapszak mérnöklogisztikus szakiránya, a logisztikai rendszerek szakirányú továbbképzés és a logisztikai ügyintéző tanfolyam eddig is népszerűek voltak, de a logisztikai képzések palettája most válik teljessé az önálló logisztikai mérnöki alapszakkal, amelyet az országban egyedülálló termelési logisztika szakiránnyal indítunk. Logisztikai mérnökökből ma hiány van a régióban, remélem, hogy a képzés beindításával ez a következő évtizedben jelentősen csökkeni fog.

A vállalatok érdeklődését jelzi, hogy már hét cég csatlakozott a logisztikai mérnöki alapképzéshez  duális partnerként.  Vannak közöttük olyanok, amelyek már korábban felismerték a képzéstípus előnyeit, és gépészmérnöki, járműmérnöki, műszaki menedzser, mérnökinformatikus vagy gazdálkodási és menedzsment szakokon már együttműködnek az intézménnyel, de néhányan most léptek be a duális képzés rendszerébe.

A Phoenix Mecano Kecskemét Kft. már négy éve részese a duális képzésnek, többek között a műszaki menedzser szak mérnöklogisztikus szakirányán is vannak duális hallgatóik. Dr. Nagy Zoltán ügyvezető igazgató a cégcsoportnál történt változások miatt is örömmel fogadta az önálló logisztikai szak indítását. – 2013 óta vállalatunk működteti a Phoenix Mecano cégcsoport európai logisztikai központját. A termékek be- és kitározását a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt, egyszerre 13 ezer darab raklap számára helyet biztosító, teljesen automata magasraktárral valósítjuk meg, és külön egységünk foglalkozik a logisztikai folyamatok tervezésével, szervezésével emeli ki dr. Nagy Zoltán. Nagyon pozitívan fogadtuk, hogy az egyetem bevonta az előkészületekbe az új szak duális képzéséhez csatlakozó vállalatokat is. Mi is részt vettünk több egyeztetésen, javaslatokat tettünk és ötleteket fogalmaztunk meg, hogy minél gyakorlatorientáltabb tananyag kerüljön összeállításra. Én jómagam is külön figyelmet szentelek az új szak beindításának és népszerűsítésének. Azt gondolom, hogy egy végzett logisztikai mérnöknek kiváló lehetőségei vannak az elhelyezkedésre, hiszen napjainkban egy termelővállalatnál a logisztikai folyamatok nagyon szerteágazóak. A logisztika jelen van – csak néhány fontos területet említve  –  a beszerzésben, a gyártásban és a disztribúcióban egyaránt.

A logisztika egyik fő kérdése az  ellátási lánc optimalizálás. Ennek nemzetközileg elismert szakértőjét, dr. Lelkes Zoltánt sikerült megnyernie a karnak a logisztikai mérnöki alapszak szakfelelősének. Nagy szerepet kapnak majd az oktatásban a vállalati gyakorlatból vett projektfeladatok és azok az esettanulmányok, amelyekkel azt lehet bemutatni, milyen megoldások születtek egy-egy valós logisztikai problémára – hangsúlyozza a szakfelelős. Természetesen ezen a szakon is lesznek előadások, de a hallgatók sokszor dolgoznak majd kisebb csoportokban tréningmódszerek alkalmazásával.  Szeretnénk, ha – élve a lehetőséggel – sokan jelentkeznének erre az új szakra, de legalább ilyen fontos számunkra, hogy minél többen el is végezzék, ezért nagyon odafigyelünk majd a szakon tanulókra. Olyan mentorálási formákat alkalmazunk, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hallgatók ne csak sikeresen végezzék tanulmányaikat, hanem jól is érezzék magukat a szakon.

A Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány a tervek szerint ösztöndíjat ajánl fel a legeredményesebb logisztikai mérnöki szakos hallgatóknak.  Hamarosan megismerhetők lesznek a pályázati feltételek is. A szak iránt érdeklődők további információkat találhatnak, és a kapcsolatfelvételhez megadhatják elérhetőségeiket a http://gamf.kefo.hu/logisztikai-mernoki-alapszak oldalon, de az egyetem 2017. január 24-i nyílt napján is tájékozódhatnak.