Kezdőlap Gazdaság Megéri a képzés – de van miből?

Megéri a képzés – de van miből?

A legjobban megtérülő befektetés a gyermek képzése – ez az egybehangzó pénzügyi szakértői és szociológusi vélemény. A taníttatás azonban költségigényes, minél speciálisabbak az igények, annál magasabb kiadást jelent. Milyen lehetőségek állnak a szülők és gyermekeik előtt, mi a versenyképes tudás és mi a teendő, ha az anyagi lehetőségek állják útját a képzésnek?

Budapest, 2016. december 6. Intenzív nyelvtanulás, saját vállalkozás, külföldi tanulmányok, hazai képzések – számtalan lehetőség áll a felnőttkorba lépők előtt. A tanácstalanság mögött sok esetben nem is a döntés halogatása, hanem az anyagiak hiánya áll.

Manapság már nemcsak a magas hozzáadott értékű munkák esetében követelik meg a munkaadók a nyelvtudást. Idegen nyelv ismerete nélkül a pályakezdők kisebb eséllyel indulnak a munkaerőpiaci versenyben, bármilyen pozícióról is legyen szó. A fiatalok azonban több idővel rendelkeznek, így esetükben szóba jöhetnek a szuperintenzív tanfolyamok is e hiányosság pótlására. Ezek ára viszont – pont a magas óraszám miatt – tanfolyamonként hatszámjegyű tételt is jelenthet. Nagy népszerűségnek örvendenek még a külföldi nyelvtanulási kurzusok is. Ezek költsége, még a kéthetes tanfolyam esetében is megközelíti a félmillió forintot.

Minél alacsonyabb a nyelvtudás szintje, annál több óra igénybevételére van szükség. Ez a népszerű világnyelvek esetében is több százezer forintos végszámlát jelenthet. A még jobb elhelyezkedési eséllyel kecsegtető, egzotikus nyelvek elsajátítása azonban már a félmillió forintot is elérheti.

Tanulmányok külföldön, képzések itthon Ösztöndíjjal, pályázattal, ingyenes félévvel több külföldi egyetem is csábítja a magyar diákokat, így az egyik legnagyobb tétel, a tandíj, szerencsés esetben, akár költségmentesen is megúszható. A megélhetést azonban így is fedezni kell, és még ha sikerül is kollégiumi elhelyezést kifogni, a közlekedésre, étkezésre, és persze a további fontos dolgokra: az utazásra, a környék felfedezésére, és az egyetemi programokra mindenképp félre kell tenni. A legtöbben akkor szembesülnek először a problémával, amikor meglátják a hétszámjegyűre nyúló költségkalkulációjukat. Ilyen esetben gyorsan van szükség a pénzre, mivel a hirtelen jelentkező többszázezres, vagy milliós tételt jellemzően még akkor sem tudja a család zsebből finanszírozni, ha a tanulmányokat követően valóban hamar megtérül a befektetés.

Hazai példánál maradva: jó befektetés lehet például egy OKJ-s képzés. Ezeknek a tanfolyamoknak nagy előnye, hogy gyorsan, akár 1-2 év alatt elvégezhetők és nemzetközileg is elfogadott vizsgát lehet tenni az adott területen. Népszerű a szépségipari és vendéglátóipari képzés (pl. a fodrász, szakács), de szoftver-fejlesztőnek is sokan tanulnának. Nem véletlen, hiszen ezek a legkeresettebb, jól fizető szakmák a hazai munkaerőpiacon. Előbbi képzések ára körülbelül 150.000 forint, míg a fővárosban egy 3 éves szoftver-fejlesztő tanfolyam akár félmillió forintba is kerülhet. Több magánvállalkozás is kínál gyorstalpaló IT-képzést. A papírt nem, viszont gyakorlati tudást adó képzések gyors elhelyezkedéssel és magas fizetéssel is kecsegtetnek, áruk azonban a másfél millió forintot is elérheti.

Az állami támogatású képzések és a tehetségeket felkaroló alapítványok megoldást nyújthatnak a tanulás finanszírozására, a felvehető diákok létszáma azonban véges. „Az oktatás és a gyerekeink képzése mindannyiunk számára kiemelten fontos. A versenyképes diploma és képzettség megszerzéséhez, egy vállalkozás indításához azonban sokszor jelentősebb pénzügyi szerepvállalásra is szükség lehet. Ezeket a költségeket sok család nem tudja vállalni. A források előteremtésére jó megoldás lehet a 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető személyi kölcsön. A kezdeti költségek így nem egyszerre jelentkeznek a család számára, hanem havonta, jól tervezhetően” – mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

A képzés megszerzésére mindenképp érdemes energiát és pénzt is áldozni, hiszen bőségesen megtérülhet „befektetésünk”. Nem csak az anyagi és elhelyezkedési lehetőségeik jobbak a magasan kvalifikáltaknak. Korábbi kutatások adatai szerint a képzettebbek több megtakarítást halmozhatnak fel, így életútjuk során rájuk váró eseményekre, mint a házasságkötés, gyermekvállalás, lakhatás megteremtése is felkészültebbek lesznek.