Kezdőlap Zenei élet Rolling Stones: Blue & Lonesome

Rolling Stones: Blue & Lonesome

11 év kihagyás után itt a Rolling Stones új lemeze – s ezzel azt hiszem, a rock élő legendája szolgáltatja a 2016-os karácsonyi lemezpiac legnagyobb szenzációját!

Több mint egy évtizednyi kihagyás után visszatért a legendás Rolling Stones a Blue and Lonesome című stúdióalbummal – és erre azt hiszem, világszerte mindenki felkapja a fejét, aki képben van a rockzenével kapcsolatban. A jövőre már fél évszázados fennállását ünneplő legendás zenekar egy kivételével hetvenen felül járó tagjaival rendesen odatette magát megint, és megmutatták, hogyan tudják megrázni magukat – ha kedvük hozza.

Hamisítatlan Chicago-blues lemez a Blue & Lonesome: szinte nem is a XXI. század – hanem a korai idők hangulatában és sodrásában! A 12 számot egy éve ilyenkor vették fel a stúdióban – mindössze három nap alatt. A lemez a zenekar korai szakaszára emlékeztet, és olyan előadók blues számainak feldolgozásait tartalmazza, mint Jimmy Reed, Little Walter vagy Eddie Taylor. A blues-album ötlete amúgy Keith Richardstól ered, aki felvetette egy próba során, hogy bemelegítésül játsszák el Memphis Slim Blue and Lonesome című számát.

A 2016. december 2-án napvilágot látott, jubileumi: amerikai számozás szerint 25. stúdióalbumot hallgatva egy egészen ismerős, korábbi blues lemezeikre emlékeztető stonesos hangzást kapunk, egy-két spontán elemmel díszítve, mint pl.: Eric Clapton gitáros közreműködése két dalban, valamint Mick Jagger hárfajátéka.

Az új Universal album a Billboard szerint a zenekar egyik legígéretesebb lemeze, valamint hazánkban is az Itunes toplista élén indított. Az brit lista élén, a Billboard 200-as listán pedig a negyedik helyen nyitott, az Egyesült Királyságban a megjelenés hetében 106 000 – míg az Egyesült Államokban 123 000 példány kelet el belőle! Ez az egy hét alatt mért fogyást tekintve idén a második csúcs az Egyesült Királyságban. Borítóján az ikonikus kinyújtott nyelv logó kék verziója látható, a 42 perces hanglemez CD-kiadásának füzetkéjében pedig a stúdióban készült fotók találhatóak meg.

Komlós József JR